Ненад Илић: Машина за пријатно умирање

Поделите:

Слобода је она божанска искра која издваја човека од остатка творевине. Данашње обавезно инсистирање на слободи, али без Бога који нам Једини може омогућити да од искре слободе заиста стигнемо до светлости слободе без сенки, већ неко време производи узнемиравајућа или карикатурална испољавања.
Слобода од наслеђа, слобода од породице, слобода од сопственог полног одређења… Наравно, у инсистирању на слободи без Бога две тачке нервирају. Наше рођење и наша смрт.

Кад је Достојевски у “Злим дусима” оживео лик Кирилова, самоубице који хоће тиме да постане раван Богу, назирао је финале процеса чији почетак је видео. Кирилов се убија не што је несрећан, не што је болестан, убија се да би стекао врхунску слободу. Да превари Бога, да буде сличан Богу.
Философски мотиви данас нису у моди. Све се своди углавном на уживање. А неслобода којом прети смрт и даље је тешко подношљива.

За оне који не верују у тренутну технолошку могућност победе над смрћу, савремени предузетници оживљавају Кириловљевски рецепт. Ако већ можеш да се потпуно отцепиш од свог целокупног наслеђа, ако можеш да изабереш и пол, а притом не можеш а да не умреш – онда макар можеш да умреш уживајући и да изабереш кад то да се догоди. Слободно. Патентирана је капсула за удобно и задовољно умирање! Врхунски дизајнирана, са разним погодностима, у више модела. Смрт као пријатно, па чак и “еуфорично” искуство, обећавају.

Маркетинша порука у вези са нашим “достојанственим последњим данима на планети” је: “Шта ако се усудимо да помислимо да наш последњи дан може да буде један од најузбудљивијих”.

Морбидно? Застрашујуће? С љубављу приваћен загрљај вечне смрти? Симболичка представа целе ове избезумљене цивилизације? Ако имаш довољно новца и смрт може да буде уживање?

Фанатичним безбожним слободарима остаје онда још само да реше проблем са рођењем. Тешко ће бити наћи преварну логику у којој сам, док још не постојиш, можеш да изабереш кад ћеш, где и како да се родиш.
Али нема сумње да захуктала “слободарска” машина неће тек тако стати пред овим проблемом. Биће занимљиво каква генијална решења ће ту понудити.

ФБ Ненад Илић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here