Nenad Ilić: RUŠI – GRADI

Podelite:

Ustalasalo se u Beogradu kao i obično sa zakašnjenjem. Već su počeli radovi, posečeno je na Kalemegdanu drveće, razvaljene stare stepenice, sprema se gondola… Inače se na sve strane pokazuje nebriga prema istorijskom nasleđu.
Srbi kao malo ko ne čuvaju svoje nasleđe. Što zbog toga što su navikli da će se već naći neko da nas bombarduje i da sruši to što smo čuvali, što zbog identitetske krize koja čini očuvanje bilo čega sekundarnim.
Identitsku krizu u najvećoj meri je izazvao duh jugoslovenstva a on je i održava.

Da budemo pošteni, taj napad na identitet vidljivo je počeo kralj Aleksandar rušenjem Žrnova na Avali i podizanjem one Meštrovićeve masonske morbidarije, a posle su bili samo razni nastavljači, do ovih današnjih. Naravno, pošto jugoslovenski duh i projekat Jugoslavija nisu od veka, mogu se i prekinuti.

Bez obzira da li su neki preko komunističkog nasleđa ostali i zastupnici jugoslovenskog duha ili su skloni jugoslovenskom potiranju srpskog identiteta i bez komunističkog nasleđa, takve ljude ne bi smeli pripustiti na mesta sa kojih se odlučuje o stvarima važnim za ugroženu kulturu i istorijsko nasleđe srpskog naroda.

Zanimljivo je kako je Sveti Nikolaj Srpski, koji isprva nije bio nikakav antijugosloven, nasuprot, uočio opasnosti od modernističkog duha koji je inače ruku pod ruku sa jugoslovenskim duhom rešavao problem kulturnog nasleđa. Opasnost jugoslovensta vladika je uočio tek kasnije.
Poručio je Srbima da ne ruše stare lepe kuće podignute u tursko vreme jer one i nisu posebno tursko nego balkansko nasleđe koje uključuje i predturski period. Turci i nisu pre dolaska na Balkan imali neku posebnu arhitekturu.
Poručio je da rušenjem tog nasleđa Srbi neće dobiti moderne evropske gradove nego samo prašnjave palanke pune ružnih kuća sandučara. I – obistinilo se.
Danas bi nam rekao sigurno nešto slično. Ali ko bi slušao. Sem kad već bude kasno…

Nenad Ilić, Fejsbuk

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here