Неприхватљиви дупли стандарди у квалитету хране у ЕУ

Поделите:

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер обећао је данас Словачкој и другим источним чланицама Европске уније да ће помоћи у сузбијању „потпуно неприхватљиве“ праксе продаје прехрамбених производа нижег квалитета на њиховим тржиштима.
„Не свиђа ми се идеја да постоји нека врста грађана другог реда у ЕУ. Наставићемо са реализацијом заједничких напора како бисмо стали на крај дискриминишућем начину снабдевања словачких грађана прехрамбеним производима нижег квалитета. То је потпуно неприхватљиво“, изјавио је Јункер после разговора у Бриселу са словачким премијером Робертом Фицом, преноси агенција Франс прес.

Источноевропске државе су се претходно пожалиле на „прехрамбени апартхејд“ и да служе као „канта за отпатке ЕУ“, пошто им произвођачи испоручују робу лошијег квалитета од онога што, под истим робним маркама, продају у западноевропским земљама.

Словачки премијер Фицо је прошле недеље овај проблем назвао „међународним скандалом“, а данас је поздравио Јункерово обећање да ће решити овај проблем.

„Најважнија чињеница за мене је да Европска комисија и председник Комисије прихвате да проблем постоји и да је председник обећао да ће посветити пажњу том питању. Можда некима изгледа смешно, али за Словачку и њене партнере из Вишеградске групе (Чешку, Мађарску и Пољску), то је заиста озбиљан политички проблем,“ додао је он.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here