Netanijahu: EU nama postavlja uslove? Ludo, apsolutno ludo

Podelite:

BUDIMPEŠTA – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, na sastanku iza zatvorenih vrata sa liderima zemalja istočne i centralne Evrope u Budimpešti, nazvao „apsolutno ludim” političke zahteve koje EU upućuje Izraelu.

„Evropska unija je jedina asocijacija zemalja na svetu koja uslovljava odnose s Izraelom… u svakoj oblasti političkim uslovima. To je ludo, to je apsolutno ludo”, čuje se na snimku Netanijahuovog obraćanja koji je preslušao novinar AFP.

Agencija podseća da je Brisel u više navrata osudio Izrael zbog gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i suzbijanja organizacija civilnog društva koje kritikuju izraelsku vladu.

Netanijahu, koji danas završava trodnevnu posetu mađarskoj prestonici, naveo je primere Kine, Rusije i Indije kao zemalja koje posluju s „inovativnim divom Izraelom” i „ne haju za politička pitanja”.

„Evropa treba da odluči da li želi da živi i napreduje ili želi da se skvrči i nestane”, rekao je Netanijahu premijerima zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka Republika.

AFP navodi da posmatrači ocenjuju da Izrael nastoji da uspostavi bliže veze s EU nacijama koje mogu da mu pomognu u odbrani njegovih interesa u međunarodnim forumima.

„Uz njihovu podršku biće teže za EU da donosi rezolucije koje kritikuju Izrael”, navodi stručnjak za Bliski istok Peter Lintl, javlja AFP a prenosi Tanjug.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here