Нетањаху: Израел неће приступити глобалном пакту о мигрантима

Поделите:

ПРЕМИЈЕР Израела Бењамин Нетањаху објавио је да се његова земља неће придружити глобалном пакту УН о миграцији, који је припремљен за потписивање 11. и 12. децембра у Маракешу у Мароку и кога ће, како се очекује, потписати већина влада у свету.

САД су међу неколико земља, које су такође одбиле пакт, наводи Асошиејтед прес.

“Дао сам инструкције Министарству спољних послова да објави да Израел неће учествовати (на скупу у Маракешу) и да неће потписати пакт о миграцији”, навео је Нетањаху у саопштењу за штампу, додавши:” Ми имамо дужност да штитимо наше границе од нелегалних инфилтратора. То смо радили и наставићемо да радимо”.

Глобални договор за безбедну, организовану и редовну миграцију који није правно обавезујући финализован је под покровитељством УН у јулу.

Антагонизам у Израелу према мигрантима појачан је последњих година и тренутно је у земљи, како се процењује, око 35.000 афричких миграната.

Они су суочени с непријатељским ставом израелских посланика и становника тамо где их има пуно.

На основу једног истраживања 57 процената Израелаца се противи прихватању избеглица који беже од рата и сукоба.

Израелски Високи суд правде је одбацио планове владе о затварању или депортовању миграната, тврдећи да се мора наћи решење у складу с међународним нормама.

Нетањахуову најаву поздравила је Ципи Хатовели посланица из његове конзервативне партије Ликуд иначе његова заменица у Министарству спољних послова, пошто је Нетањаху и шеф дипломатије, пренели су израелски медији.

Она је подсетила на нови закон о јеврејској националној држави који захтева да влада има јасну миграциону политику која штити границе Израела од нелегалних инфилтратора.

Посланици из левичарских партија су критоковали Нетањахуову одлуку.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here