Netanjahu: Izrael neće pristupiti globalnom paktu o migrantima

Podelite:

PREMIJER Izraela Benjamin Netanjahu objavio je da se njegova zemlja neće pridružiti globalnom paktu UN o migraciji, koji je pripremljen za potpisivanje 11. i 12. decembra u Marakešu u Maroku i koga će, kako se očekuje, potpisati većina vlada u svetu.

SAD su među nekoliko zemlja, koje su takođe odbile pakt, navodi Asošiejted pres.

“Dao sam instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da objavi da Izrael neće učestvovati (na skupu u Marakešu) i da neće potpisati pakt o migraciji”, naveo je Netanjahu u saopštenju za štampu, dodavši:” Mi imamo dužnost da štitimo naše granice od nelegalnih infiltratora. To smo radili i nastavićemo da radimo”.

Globalni dogovor za bezbednu, organizovanu i redovnu migraciju koji nije pravno obavezujući finalizovan je pod pokroviteljstvom UN u julu.

Antagonizam u Izraelu prema migrantima pojačan je poslednjih godina i trenutno je u zemlji, kako se procenjuje, oko 35.000 afričkih migranata.

Oni su suočeni s neprijateljskim stavom izraelskih poslanika i stanovnika tamo gde ih ima puno.

Na osnovu jednog istraživanja 57 procenata Izraelaca se protivi prihvatanju izbeglica koji beže od rata i sukoba.

Izraelski Visoki sud pravde je odbacio planove vlade o zatvaranju ili deportovanju migranata, tvrdeći da se mora naći rešenje u skladu s međunarodnim normama.

Netanjahuovu najavu pozdravila je Cipi Hatoveli poslanica iz njegove konzervativne partije Likud inače njegova zamenica u Ministarstvu spoljnih poslova, pošto je Netanjahu i šef diplomatije, preneli su izraelski mediji.

Ona je podsetila na novi zakon o jevrejskoj nacionalnoj državi koji zahteva da vlada ima jasnu migracionu politiku koja štiti granice Izraela od nelegalnih infiltratora.

Poslanici iz levičarskih partija su kritokovali Netanjahuovu odluku.

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here