Нетањаху: Израел није држава свих њених грађана, већ само Јевреја

Поделите:

Нетањаху је то написао у неђељу на својм Инстаграм профилу реагујући на полемику насталу након изјаве глумице Ротем Селах

Израелски премијер Бењамин Нетањаху у неђељу је, усред кампање за изборе 9. априла, изјавио да Израел није држава-нација “свих својих грађана, већ искључиво јеврејског народа”, при чему је искључио арапску популацију која живи у тој земљи.

Нетањаху је то написао у неђељу на својм Инстаграм профилу реагујући на полемику насталу након изјаве глумице Ротем Селах.

Врло популарна израелска глумица и манекенка написала је објаву у којој брани права арапске мањине која чини 17,5 посто популације, према њеним ријечима,

“Израел је држава свих својих грађана”, рекла је Селах.

Нетањаху је реаговао написавши да “Израел није држава свих својих грађана” јер је, по његовом мишљењу “у складу с темељним законом о нацији који смо усвојили, Израел држава-нација јеврејског народа – искључиво и једино јеврејског народа”.

“Kако сте и ви написали, нема никаквих проблема с арапским држављанима Израела. Они имају иста права као и ми, а Ликудова влада уложила је више у арапски ‘сектор’ од било које друге владе”, написао је Нетањаху.

Израелски Арапи већином су Палестинци који су остали на својој земљи након оснивања Израела 1948. године и подржавају палестинско питање.

Нетањаху се сматра вођом најдесније орјентисане владе у историји Израела, а након избора жели основати сличну коалицију.

Vesti onlajn

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here