Нетањаху оптужује Сороша да подрива његову владу и клевеће јеврејску државу

Поделите:

СОРОШ ТВРДИ ДА СУ АНТИСЕМИТСКИ ПОСТЕРИ НА КОЈИМА ПИШЕ „НЕ ДОЗВОЛИМО ДА СЕ СОРОШ ПОСЛЕДЊИ СМЕЈЕ”

АМЕРИЧКИ милијардер мађарско-јеврејског порекла Џорџ Сорош рекао је данас да је узнемирен кампањом антисемитских постера коју финансира мађарска влада како би смањила његов утицај у земљи у којој је рођен.

„Запрепашћен сам начином на који актуелни мађарски режим користи антисемитске слике као део планске кампање дезинформисања”, навео је Сорош у изјави.

На мађарским улицама постављено је неколико хиљада постера, са Сорошем који се смеје, уз коментар “Не дозволимо да се Сорош смеје последњи”.

Та реченица односи се на више пута поновљене оптужбе мађарских власти да се Сорош, чије фондације финансирају бројне невладине организације у централој Европи и на Балкану, меша у унутрашњу политику Мађарске и да се залаже за пријем избеглица у тој земљи.

Мађарски медији јавили су да су на неким постерима исписани антисемитски графити.

Водећа јеврејска организација у Мађарској Мажихис оптужила је владу Виктора Орбана за распиривање “антисемитских сентимената” и позвала је да обустави кампању, док су активисти и грађани уклонили неке од постављених постера.

Орбанова влада одбила је да прекине кампању, наводећи да јој је дужност да брани отаџбину.

Орбан је раније оптужио Сороша, којег је описао као “милијардерског шпекуланта”, да жели да употреби своју моћ и групе које подржава да “насели милионе миграната” у Мађарску и ЕУ.

Израелско Министарство спољних послова повукло је прексиноћ, на захтев премијера Бењамина Нетањахуа, саопштење израелског амбасадора у Мађарској у којем се премијер те земље Виктор Орбан и његова партија Фидес позивају да прекину кампању с постерима против Сороша јер подстиче антисемитизам.

Портпарол Министарства Имануел Нахшон објавио је објашњење у којем нема критика на рачун Орбана, али се оштро критикује сам Сорош, уз сличне тврдње које користи влада у Будимпешти, пренели су израелски медији.

„Израел осуђује сваки израз антисемитизма у свакој земљи и стоји уз јеврејске заједнице свуда у супротстављању мржњи. То је била једина сврха тог саопштења које је дао израелски амбасадор у Мађарској”, наводи се у документу.

Додаје се да “саопштење ни на који начин није имало за циљ да делегитимизује критику Џорџа Сороша који стално подрива израелску демократски изабрану владу финансирањем организација које клевећу јеврејску државу и теже да јој порекну право да се брани”.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here