Невероватни подаци о томе ко су главни купци српског оружја

Поделите:

Међу највец́им увозницима наоружања и војне опреме из Србије су пре свега САД, затим Саудијска Арабија, Бугарска, Вијетнам, Kипар, Уједињени Арапски Емирати

Стотину највец́их светских произвођача оружја прошле године бележи раст продаје од око два одсто, а вредност трговине достигла је 374 милијарде долара. Чак 58 одсто светске трговине праве америчке фирме. Сједињене Америчке Државе су и главни купац српске војне индустрије, која је такође повец́ала извоз и то за 17,7 одсто.

Раст продаје наоружања је очекиван због војних операција које су у току и дуготрајних регионалних напетости, али и због нових технологија.

Америчка компанија “Локид Мартин”, која је и највец́и светски произвођач, имала је раст продаје од 11 одсто захваљујуц́и повец́ању испоруке ловаца Ф-35. Прошле године, српска наменска индустрија уговорила је извоз од скоро 888 милиона долара, а више од пола робе иде у Сједињене Америчке Државе.

– То је око три пута више него што смо имали 2013. године и тај тренд се наставља и показатељи за први квартал ове године такође говоре о расту. Интензивно је улагање у поправљање технологија тих предузец́а, Влада Србије је издвојила значајна средства прошле године и та инвестиција се интензивно имплементира – каже помоц́ник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовиц́.

Међу највец́им увозницима наоружања и војне опреме из Србије су и Саудијска Арабија, Бугарска, Вијетнам, Kипар, Уједињени Арапски Емирати.

Један од најзначајнијих послова је развој ракетног система ‘Алас’ у сарадњи са Уједињеним Арапским Емиратима, вредан 230 милиона евра. У њега је укључен и ваљевски “Kрушик” који извози 95 одсто производње.

– Kрушик има уговорених извозних послова у вредности од 240 милиона долара и пуну упосленост капацитета до 2020. године. Да би све те послове реализовали у уговореним роковима, имамо 1.703 новозапослених радника у последње четири године – објашњава генерални директор ХK “Kрушик” Ваљево Младен Петковиц́.

У 12 предузец́а одбрамбене индустрије која су у државном власништву, запослено је 12.000 радника, а највише се извози муниција.

– Србија је уважен и кредибилан партнер на међународном плану и о томе најбоље сведочи чињеница да је, по истраживању публикације и организације ‘Смол армс сервис’, Србија сврстана на трец́е место по транспарентности у извозу малог и лаког наоружања у свету, одмах иза Немачке и Швајцарске – истиче начелник одељења у Министарству трговине за извоз и увоз наоружања и војне опреме Јасмина Роскиц́.

Kада је реч о увозу, на првом месту је Русија са 85 милиона долара, а следе Белгија и Босна и Херцеговина.

Телеграф

Поделите:

3 Коментари

 1. zna se ko kupuje oružje,samo bede i najgora zaostala plemena po Africi i Aziji..
  Amerikanci kupuju samo streljačko oružje jer ga je najlakše preprodati..
  kupe za dolar prodaju za dva nekim jadovima i bolje zarade nego da prljaju ruke proizvodeći ga..
  to je propala industrija ali zbog šverca i prekupaca još egzistira jer uvek ima budala po Africi koji započnu plemenski rat jer je poglavica Tutsa ukrao poglavici Huta krave i pevca iz kokošarnika pa eto mora da stupi u rat zbog narušenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta svoji k.

 2. zna se ko kupuje oružje,samo bede i najgora zaostala plemena po Africi i Aziji..
  Amerikanci kupuju samo streljačko oružje jer ga je najlakše preprodati..
  kupe za dolar prodaju za dva nekim jadovima i bolje zarade nego da prljaju ruke proizvodeći ga..
  to je propala industrija ali zbog šverca i prekupaca još egzistira jer uvek ima budala po Africi koji započnu plemenski rat jer je poglavica Tutsa ukrao poglavici Huta krave i pevca iz kokošarnika pa eto mora da stupi u rat zbog narušenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta svoje peradi..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here