New York Times и The Economist: Светска криза из 2008. се може поновити

Поделите:

ГЛОБАЛНА финансијска криза из 2008-ме породила опште неповерење и раздоре у свету, па се сада може `прелити` у наредну светску економску катастрофу.

Иза ове процене-упозорења стоје коментатор New York Times Ендрју Соркин и главни уредник  The Economist Зани Бедос.

Соркин је своје виђење даљег развоја ситуације изоштрио овако:

„Немам у виду само неповерење које у Сједињеним Државама постоји према администрацији (влади) и другим државним институцијама, него и према елитама. Ту су и популизам и национализам који бујају и код нас и свуда около“.

Соркин је посебно указао да се сада о „финансијској кризи“ говори и поводом градова, регија и целих држава. Још је додао:

„А замислите да Кинези у неком тренутку кажу да више не желе да купују наше државне обвезнице по оваквим ценама! Да саопште да нам више не верују. Ако ће се нешто крупно догодити – онда ће то бити налик на ово о чему говорим“.

Бедос је уверена да је `вјерују` либерално-демократског поретка угрожено изнутра и унутар својих граница.

Она прецизира и наглашава:

„Проблем јесте уздизање популизма и  национализма, али и раст кинреске економије која ће постати највећа у 21. веку, а притом је дубински антилиберална. Мене забрињава и еврозона која је нерешен проблем још од 2008-ме. Отада се тај проблем само затрпава“.

Бедос не крије да је – можда и више од било чега осталог – брине „невероватан пораст зајмова у доларима изван САД“ који у постојећој атмосфери општег неповерења може бити опасан.

Дан пре њих, водећи економиста америчке аналитичке агенције Smith Research&Gradings – Скот Мак Доналд – изјавио је да се економско-финансијска криза из 2008-ме може поновити.

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here