Незадовољство потрошача све веће

Поделите:

Незадовољство положајем и заштитом права потрошача расте, па уочи 15. марта, када се обележава Дан потрошача, бројне организације упозоравају да је потребно појачати контроле тржишта и повећати новчане казне за оне који пласирају небезбедну робу.

“Политика” пише да је током прошле године систем хитног упозоравање на небезбедне производе у ЕУ – “Рапекс” – обавештен о више од 2.000 непрехрамбених производа који нису безбедни за употребу. Према мишљењу Европске потрошачке организације БЕУЦ и Европског гласа потрошача АНЕЦ, ово је само врх леденог брега.

Број небезбедних производа на тржишту је, сматрају, много већи јер се заједничко тржиште ЕУ не контролише довољно.

Национална организација потрошача Србије (НОПС) ове године неће учествовати у акцијама Министарства трговине. Они ће 15. март искористити да изразе протест због тренутног стања у области заштите потрошача у Србији. Kако кажу, сутра неће радити и решавати потрошачке спорове.

“Немамо то право да ћутимо. Већ четири године тражимо враћање колективне тужбе у закон, прекршајне налоге с којима бисмо ефикасније уредили тржиште, али одговора нема. Од 2014. године није одржан ниједан састанак Савета за заштиту потрошача на коме би министарства и организације требало да унапређују прописе како би се ова област уредила у интересу потрошача. Имамо стратегију која је усвојена за период од 2013. до 2018. године, а ми данас не знамо ни шта је годишњи план ни резултати”, поручује Горан Паповић, председник НОПС-а.

Они протестују и због недавне изјаве представника Министарства трговине да организације потрошача у Србији нису довољно активне у одбрани права купаца и да им недостају нека основна правна знања. Kако каже Паповић, НОПС је од 2011. године решио 30.194 потрошачка приговора, поднео више од 100 прекршајних пријава и иницирао најмање 10 поступака за заштиту колективних интереса потрошача.

Ни европске организације за заштиту потрошача нису у потпуности задовољне. И БЕУЦ и АНЕЦ кажу да су још прошлог децембра обавестили Европску комисију да је потребно обезбедити јачи надзор над тржиштем.

Моник Гојан, генерална директорка БЕУЦ-а, изјавила је да потрошачи немају исти ниво заштите у зависности од тога где живе. Због тога је упозорила да би државе чланице требало хитно да повећају број контрола и износе новчаних казни, у свим категоријама производа.

Стивен Расел, генерални секретар АНЕЦ-а, подсетио је на потребу стварања паневропског система података о несрећема и повредама, уз чију помоћ би се постављали приоритети у контроли и деловању на тржишту.

 

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here