Ни Берлин, ни Париз, ни Лондон не признају проглашење независности Каталоније

Поделите:

Немачка, Француска и Велика Британија изразиле су данас подршку Шпанији и њеном територијалном интегритету, наводећи да не признају независност Каталоније.

Немачка не признаје проглас о независности Каталоније, рекао је данас портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел.

“Немачка влада посматра са забринутошћу заоштравање ситуације у Каталонији. Суверенитет и територијални интегритет Шпаније јесу и остаће неповредиви”, према томе немачка влада “не признаје такво проглашење независности”, написао је у Твитер поруци портпарол владе Штефен Зајберт.

Он је рекао да немачка влада подржава јасан став шпанског премијера у жељи да гарантује и да поврати уставни поредак и изразио наду немачке владе да ће све стране дати предност дијалогу да би се ситуација смирила.

Француски председник Емануел Макрон је данас упутио шпанском премијеру Маријану Рахоју “јасну подршку” поштовању правне државе у Шпанији.

“Имам једног саговорника у Шпанији а то је премијер Рахој. (…) Шпанија је правна држава са уставним правилима. Он жели да она буду поштована и у томе има моју пуну подршку”, навео је француски лидер.

И британска влада је данас саопштила да не признаје једнострану независност Каталонија и навела да жели да види “очувано јединство”.

“Велика Британија не признаје и неће признати једнострано проглашење независности у каталонском парламенту. Та декларација је заснована на гласању које су шпански судови прогласили нелегалним. И даље желимо да видимо очувану правну државу, поштовање шпанског Устава и очувано јединство”, навео је портпарол владе у Лондону.

Каталонски парламент усвојио је данас резолуцију у којој се та област проглашава независном државом у форми републике, на шта је Сенат шпанског парламента одговорио да се активира члан 155 Устава и та област се ставја под централну управу.

Шпански премијер Мариано Рахој је одмах реаговао и у Твитер поруци навео да ће вратити легалност у Каталонији.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here