Није крива Зорана него “Коридори”?

Поделите:

Министарка није уговарала, већ јавно предузеће. Најављене пријаве и због рушења косине у Грделици

МИНИСТАРСТВО грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, како би дочарало важност Коридора 10 за Владу Србије, ове недеље се преселило у – Грделицу. Ту се градитељи боре са последњих око 2,5 километара пута и са косином која је летос победила потпорни зид. У потрази за одговорнима за рушење скоро 100 метара зида, Министарство је затражило одузимање лиценци за 16 инжењера, а питање је дана када ће пасти и – кривичне пријаве.

– У току је припрема кривичне пријаве, која ће бити предата истражним органима на даље поступање – чули смо у Министарству грађевинарства.

Извесно је да на списку надлежних, код којих ће се утврђивати има ли и кривичне одговорности, неће бити министарка Зорана Михајловић. Штета настала због рушења “косине 2” у Грделици, скоро је идентична оној насталој на путу Уб –

-Лајковац. Кроћење брда у Грделици коштаће нас још између осам и девет милиона евра. Реконструкција 2,5 километара на делу од Уба до Лајковца – 9,6 милијарди динара.

Од Министарства грађевине смо зато затражили разјашњење зашто се за проблеме на Коридору 11 сматра одговорним и тадашњи министар Милутин Мркоњић, а за инцидент на Коридору 10 одговорност не сеже до актуелне министарке. Одговарају да је разлика у наручиоцима посла.

– Уговорна страна приликом изградње ауто-пута Уб – Лајковац је, осим “Коридора Србије”, у функцији корисника, било и тадашње Министарство саобраћаја и инфраструктуре, у функцији наручиоца, инвеститора – одговарају у актуелном министарству. – Обавеза министра, као руководиоца органа инвеститора, била је да, између осталог, обезбеди средства за несметано обављање послова стручног надзора, којег у једном периоду изградње није било. У уговорима о изградњи ауто-пута Коридор 10, инвеститор су, у име државе, само “Коридори Србије”, тако да актуелни министар не може сносити одговорност за извођење радова и реализацију пројекта.

У Министарству грађевинарства објашњавају да је у Грделици проблем био пројекат, односно његове измене и надзор.

– Одговорност за наведене догађаје обрушавања косина је, према досадашњим сазнањима, на пројектантима и стручном надзору – наводе у Министарству. – Пре свега услед израде пројектних решења са недовољно изведеним истражним радовима и немогућности извођења радова по оригиналним пројектима. Одговорност је, затим, и на стручном надзору и консултантима који нису адекватно пратили, водили процес извођења радова и предлагали најоптималнија техничка решења. Наведени субјекти су одговорни не само према одредбама Закона о планирању и изградњи, већ као уговорне стране у реализацији наведеног пројекта.

МИНИСТАРСТВО ОДЛУЧУЈЕ О ЛИЦЕНЦАМА

МИНИСТАРСТВО је због проблема у Грделици тражило одузимање лиценци 16 инжењера који су радили на пројекту – од пројектаната, извођача, преко надзора. Министарство је променило Закон о планирању и изградњи (ЗПИ), па је посао издавања лиценци – поверило себи.

– Поступак по пријави Министарства је започет пред Судом части Инжењерске коморе, али се због промене надлежности очекује преузимање документације и наставак поступка рада пред Министарством као надлежним органом – стоји у одговору Министарства. – Након усвајања Закона о изменама и допунама ЗПИ, надлежност за решавање у поступцима за издавање лиценци прешло је у Министарство које ће у складу с законским овлашћењима наставити поступак у овом случају.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here