Није улога цркве да изиграва опозицију властима у Србији

Поделите:

Ђиласов кум опасно замерио патријарху што није подржао сулуди штрајк глађу Бошка Обрадовића.

Млађан Ђорђевић, кум Драгана Ђиласа и човек за кога кажу да је мозак свих операција и акција Савеза за Србију, брутално се обрушио на патријарха српског Иринеја прогласивши га Вучићевим ботом који све што ради, чини због новца који му је обећан.

Ђорђевић, који је познат по томе што је некада ведрио и облачио у СПЦ лично постављајући и смењујући владике, опасно је замерио патријарху што није подржао сулуди штрајк глађу Бошка Обрадовића, па је поглавара СПЦ оптужио да је константно учесник предизборне кампање СНС-а, да својим ставовима одмаже верницма и свештенству у Црној Гори, али и да подржава издају Kосова…

– Сваки пут, а готово увек је то усред предизборне кампање, када Вучићу треба да поправи рејтинг, а по налогу маркетиншких стручњака, он с терасе Председништва позива патријарха упомоћ, а овај се брже-боље створи на Андрићевом венцу – започео је Ђорђевић своју колумну насловљену „Патријарх и Вучић као Паја и Јаре“ и наставио да вређа патријарха:
– Патријарх Иринеј очигледно не види или свесно жмури на чињеницу да је сваки од владика, свештеника или монаха који су се успротивили невиђеном Вучићевом плану о разграничењу и подели, а голим оком видљивој издаји, био од стране режимских медија черечен, сатанизован и оклеветан. Примери митрополита Амфилохија, владика Теодосија, Григорија, Максима, Иринеја Добријевића или Атанасија, као и игумана Саве Јањића, то доказују.
Најагресивнији у овим нападима је Никола Селаковић, Вучићева десна рука, који је уједно и вођа неформалне групе која управља СПЦ, а коју осим њега чине још патријархов викарни владика и свемоћни лични секретар Његове светости. Не постоје примери у модерној историји СПЦ да се једна страначко-интересна групација тако брутално мешала у унутрашње ствари једне од најважнијих институција српског народа – написао је Ђорђевић, осврћући се потом на Обрадовићев штрајк и обележавање Васкрса у време пандемије.
– Патријарх не види да двојица посланика, стварно верујућа човека, родитеља вишедетних породица, десет дана штрајкују глађу и траже његово посредовање у циљу смиривања напетости у друштву. Уместо тога, он се руга том чину и вређа Бошка Обрадовића, човека који је због блискости Цркви управо од непријатеља Цркве етикетиран као фашиста, љотићевац и клеронационалиста. И поред одлуке Синода да уз поштовање мера заштите цркве за Васкрс буду отворене, он у телефонском разговору с Вучићем мења ту одлуку, иако на то нема право, и оставља на цедилу свог највернијег и једног од најутицајнијих епископа, Иринеја Бачког, који и поред забране храбро позива народ и одржава литургије за Васкрс. Први пут у историји су храмови СПЦ на најрадоснији хришћански празник одлуком Александра Вучића и патријарха Иринеја биле затворене за верни народ – навео је Ђорђевић, да би на крају „ексклузивно“ открио због чега у ствари патријарх „ради за Вучића“.
– Често се чује да иза овакве подршке Његове светости Вучићу стоји обећани новац за завршетак Храма Светог Саве. Наравно да је историјски важно да се тај храм заврши, али ако је цена покушај да се СПЦ претвори у партијску цркву Српске напредне странке с патријархом Иринејом на челу, онда је та цена превисока и нико частан не би требало да је плати. Сви ми, верујући људи, део смо Цркве и пођеднако као и патријарх сносимо одговорност за историјски тренутак у којем се као народ и држава налазимо – завршио је он.

Верски аналитичар Жељко Ињац за „Ало!“ наглашава да улога Цркве није да изиграва опозицију власти, како су то замислили Млађан Ђорђевић и садашња опозиција.

– Не може се водити патриотска и проруска политика, како је то намислио Млађан, а подржавати Григорије, Максим и Добријевић, који воде отворену пронатовску политику, па још уз њих и побуњене професоре ПБФ-а, који су закачени за Сорошеве фондове. Однос патријарха и државе није био ни бољи ни гори ни за време Тадића, а Иринеј је и тада био патријарх. Сличне овима замеркама имала је опозиција 1990. када је оптуживала патријарха Павла да је црвени патријарх јер је у добрим односима са Милошевићем, односно са државом. Није улога Цркве да изиграва опозицију власти, Црква није само још једна странка у Србији, него национална институција која постоји 800 година и која је постојала када није било државе Србије, а камоли неких странака – закључио је Ињац.

АЛО

Поделите:

3 Коментари

  1. Добар однос Цркве и државе, у свему где је то могуће, јеванђелски и корисно, пожељан је. Свако нормалан би тако нешто подржао а не би пљувао на Патријарха кад оде на састанак са Председником. Само зато што је Председник из друге партије. Млађо Ђорђевић је као члан ДС-а био пресрећан кад је он био на власти и кад се он лично, по службеној потреби, често састајао са Патријархом. Тада није био оволико строг према Патријарху. Сад му очито смета поприлично добар однос Патријарха Иринеја са Председником Вучићем а није му сметао добар однос са Тадићем. Лицемерно. Такође није тачно да Патријарх због Храма Светога Саве тако поступа. То је просто клевета.

  2. Није тачно да су храмови били затворени на Васкрс. То је лаж. Сем тога, господин Ђорђевић је заборавио какав невероватан и директан уплив политичке власти и мешање у црквене послове се догодио када је протеран Владика Артемије и готово комплетно монаштво са територије Косова и Метохије! То је било за време демократске власти, 2010. године, а главни актери и извршиоци налога за прогон монаштва су управо горе набројане личности, црквени великодостојници, који су и данас у спрези са западним центрима моћи.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here