„Нико не може на црту светом Василију“ Становници Бежаније упорни

Поделите:

Гласање за име новог булевара од Аде до Бежанијске косе још увек је у току, а међу бројним предлозима истакао се и свети Василије Острошки. Међутим, идеја да нека од новобеоградских улица понесе име светитеља стара је више од деценију, откривају њени иницијатори.
– Већ 12 година се боримо да име светог Василија понесе нека новобеоградска улица. Предавали смо петиције са великим бројем потписа и подршком православног, католичког и исламског поглавара, но улицу је тешко преименовати због станара који би морали да мењају адресе, мада су многи желели да име овог заштитника носе и у личној карти – каже Мома Вујачић, један од покретача ове идеје.

Како од потребе да одају почаст светитељу нису желели да одустану, нови булевар јавио се као прилика. Последња два месеца прикупљали су гласове…

– Преко 2.000 људи подржало је иницијативу. Тражили смо и добили писмени благослов од патријарха Иринеја, а онда и незваничну потврду од Комисије за споменике и називе улица и тргова да ће нови булевар понети име Чудотворца – прича Вујачић.

Он сматра да би било најбоље да име булевара понесе светитељ.

– Опште је познато да овог светитеља истински поштују и католици и муслимани и долазе у Острог да се моле – додаје други иницијатор Марко Лалатовић.

По његовим речима, ниједан од осталих предлога не заслужује да иде на црту светом Василију Острошком. Подсетимо, међу осталим предлозима нашла су се и имена бивших градоначелника Београда Ненада Богдановића и Бранка Пешића, научнице Милеве Марић Ајнштајн, књегиње Милице, архитектице Јелисавете Начић, професорке и филозофкиње Ксеније Атанасијевић и народне херојке Милунке Савић.

Партизани, заборављени уметници, политичари, а ниједан светац?

Да ниједна улица на Новом Београду не носи име неког светитеља сазнали су ови људи, борећи се за иницијативу.

– Оне зато сећају на све могуће партизане, политичаре, људе из далеких земаља. Треба се борити и за своје име и свој идентитет- каже Лалатовић.

Блиц

Поделите:

1 коментар

  1. Ред је да се мост, булевар и петље назову Ђиласовим, а он би за муштулук могао да их поплоча златом.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here