„Niko ne može na crtu svetom Vasiliju“ Stanovnici Bežanije uporni

Podelite:

Glasanje za ime novog bulevara od Ade do Bežanijske kose još uvek je u toku, a među brojnim predlozima istakao se i sveti Vasilije Ostroški. Međutim, ideja da neka od novobeogradskih ulica ponese ime svetitelja stara je više od deceniju, otkrivaju njeni inicijatori.
– Već 12 godina se borimo da ime svetog Vasilija ponese neka novobeogradska ulica. Predavali smo peticije sa velikim brojem potpisa i podrškom pravoslavnog, katoličkog i islamskog poglavara, no ulicu je teško preimenovati zbog stanara koji bi morali da menjaju adrese, mada su mnogi želeli da ime ovog zaštitnika nose i u ličnoj karti – kaže Moma Vujačić, jedan od pokretača ove ideje.

Kako od potrebe da odaju počast svetitelju nisu želeli da odustanu, novi bulevar javio se kao prilika. Poslednja dva meseca prikupljali su glasove…

– Preko 2.000 ljudi podržalo je inicijativu. Tražili smo i dobili pismeni blagoslov od patrijarha Irineja, a onda i nezvaničnu potvrdu od Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova da će novi bulevar poneti ime Čudotvorca – priča Vujačić.

On smatra da bi bilo najbolje da ime bulevara ponese svetitelj.

– Opšte je poznato da ovog svetitelja istinski poštuju i katolici i muslimani i dolaze u Ostrog da se mole – dodaje drugi inicijator Marko Lalatović.

Po njegovim rečima, nijedan od ostalih predloga ne zaslužuje da ide na crtu svetom Vasiliju Ostroškom. Podsetimo, među ostalim predlozima našla su se i imena bivših gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića i Branka Pešića, naučnice Mileve Marić Ajnštajn, knjeginje Milice, arhitektice Jelisavete Načić, profesorke i filozofkinje Ksenije Atanasijević i narodne herojke Milunke Savić.

Partizani, zaboravljeni umetnici, političari, a nijedan svetac?

Da nijedna ulica na Novom Beogradu ne nosi ime nekog svetitelja saznali su ovi ljudi, boreći se za inicijativu.

– One zato sećaju na sve moguće partizane, političare, ljude iz dalekih zemalja. Treba se boriti i za svoje ime i svoj identitet- kaže Lalatović.

Blic

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here