Nikola Milovančev: „Suverenistički blok“ kao smokvin list

Podelite:

Govoriti sada o „ozbiljnom suverenističkom bloku“ je apsurdno. Ko do sebe ozbiljno drži, na izbore pod sadašnjim uslovima neće izaći. Uveren sam da sve ovo zna i g. Đorđe Vukadinović

Narodni poslanik g. Đorđe Vukadinović dao je izjavu dnevnom listu „Blic“, u kojoj je izlazak na parlamentarne izbore 2020. opredelio kao „najmanje lošu opciju“ i najavio mogućnost da izađe na izbore u okviru „ozbiljnog suverenističkog bloka“. Ova izjava zaslužuje pažnju, jer je g. Vukadinović odličan analitičar i poznavalac političkog života današnje Srbije.

Ja cenim inteligenciju g. Vukadinovića i ne mogu  da pretpostavim da on ne zna sledeće: da se sada najveća borba vodi oko straha režima i njegovih međunarodnih pokrovitelja da, u slučaju bojkota, prolećni parlamentarni izbori 2020. neće imati legitimnost i da se zato i milom i silom, i šargarepom i batinom, tera opoziciju da izađe na izbore. Uostalom, iznenadna briga sorosovskih stipendistkinja i stipendista za demokratska prava u Srbiji svedoče upravo o farsi koja se sprema. Organizuje se i skuplja raznorazna bulumenta: repovi stare DB (sinovi i unučići, a uskoro valjda već i praunučići), egzistencijalno ugroženi „patriotski“ intelektualci, profesori kojima trebaju stanovi ili ih čeka reizbor na fakultetu, sujetni pojedinci koji u normalnim okolnostima ne bi ni mogli da računaju na ulazak u Narodnu skupštinu ili oni koji bi sebe rado videli na „Pinku“ ili „Hepiju“ (valjda u pauzi farmi i parova). Društvo je šareno ali je cilj nalogodavaca i platiša jedinstven: napraviti privid patriotske opozicije, koja će biti smokvin list za završno potpisivanje protivustavne predaje Kosova i Metohije. Uostalom, o ovome valjda već i vrapci na granama pevaju, stvar je jasna.

Izvor: Vidovdan, 7. avgusta 2019.

I zato: bojkot izbora, pod sadašnjim medijskim uslovima, nije „lošija alternativa“, već jedino moguće rešenje.

A „suverenistički blok“? Još početkom 2012. zalagao sam se za formiranje patriotskog bloka stranaka, organizacija i pojedinaca, kao najbolje rešenje. Mnogi to nisu želeli – ni u Srbiji ni izvan nje – ali do realizacije te ideje prvenstveno nije došlo zbog egoizama pojedinaca i sitnošićardžijskih računica. A govoriti sada o „ozbiljnom suverenističkom bloku“, uoči izbora 2020, je apsurdno. Ko do sebe ozbiljno drži, na prolećne parlamentarne izbore (pod sadašnjim uslovima) neće izaći.

Uostalom, uveren sam da sve ovo zna i g. Đorđe Vukadinović. Stvar je samo u ličnoj odluci svakog pojedinca: ko će se prodati za šaku Judinih srebrnjaka i učestvovati u izdaji srpskog naroda, predaji Kosova i Metohije okupatoru – makar i kao dvorske lude, fingirana opozicija.

Nikola Milovančev, Stanje stvari

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here