Никола Тесла је одбио најлепшу жену свог времена: Оно што је тад изјавио оставиће вас без даха!

Поделите:

Мало је позната ова прича о научнику

Да ли вам је познато да је велики научник Никола Тесла био пријатељ великог песника Лазе Костића?
Захваљујући лошем филму Здравка Шотре, млади данас знају за љубавну причу Лазе и Ленке Дунђерски, али мало људи зна за везу Николе Тесле и Ленке.

Наиме, Лаза, који је био непоправљиво заљубљен у 30 година млађу Ленку, у једном писму је предложио Тесли да се ожени Ленком, једном од најљепших и најобразованијих дјевојака њиховог времена.

Ову информацију потврдио је Перо Зубац у документарцу о пјеснику Лази Костићу, у којему се његово пријатељство с Теслом тек успутно спомиње.

Лаза је, да би се заувек удаљио од ње, Ленку за жену предложио Николи Тесли, у писму које му је послао.

На предлог Лазе Костића да се ожени Ленком, која је у том тренутку имала 25 година и била кћи једног од најбогатијих Срба тог времена, Тесла је одговорио:

“Брак ме не занима. Ја сам се одавно венчао с науком.”

Поделите:

1 коментар

  1. Laza Kostić (možda) nije bio dovoljno vešt ni sa tom Lenkom niti sa Nikolom Teslom! Da ih (kojim slučajem) spoji (ako je bila dovoljna bogata i stvarno “obrazovana” kao što se navodi) trebao je predstaviti kao investitora/investitorku nekog projekta u Srbiji bez “navale” (insistiranja) na brak (ili tako nešto) ali o obrazovanosti Lenke je veoma “diskutabilno” šta to za nju znači! Ona je bila zaljubljena u Lazu Kostića i nije imala pojma niti je interesovao Tesla kao ni njegova nauka! Što znači, – da je bila prilična “guska”, “ćurka” (što bi neki rekli) ili glupača (kako bi neki drugi rekli)!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here