Никола Тесла : “Kинеска пословица вели да озбиљност скраћује век. Ли Таи Пе је посету крчми претпостављао посети царском двору”..

Поделите:

Славни научник Никола Тесла дао је интервју за часопис Бесмртност 1899. године. У том интервју Тесла је открио многе ствари о себи и свом раду из којих се још једном потврђује генијалност и изузетност овог велоког научника.

НОВИНАР: Футуристи кажу да су 20. и 21. век рођени из главе Николе Тесле. Они славе обртно магнетско поље и певају химне индукционом мотору. Њиховог творца називају ловцем који је у своју мрежу ухватио светлост из дубине Земље и ратником који је заробио ватру из неба.

Отац наизменичних струја учиниће да физика и хемија завладају половином света. Индустрија ће га прогласити за свог врховног свеца, а банкари за највећег доброчинитеља. У лабораторији Николе Тесле први пут је разбијен атом. Ту је створено оружје које вибрацијама изазива земљотрес. Ту је откривен и црни космички зрак.

ТЕСЛА: Да, то су нека од мојих важнијих открића. Ја сам ипак поражен човек. Ја нисам остварио оно највеће што сам могао.

НОВИНАР: Шта је то, господине Тесла?

ТЕСЛА: Хтео сам осветлити читаву Земљу. У њој је довољно електрицитета да постане друго Сунце. Светлост би сијала око екватора, као прстен око Сатурна. Људски род није сазрео за велико и добро. У Kолорадо Спрингсу напојио сам Земљу електрицитетом. Исто тако је можемо напојити и другим енергијама, као што су позитивне психичке енергије.

Оне су у музици Баха или Моцарта, или у стиховима код великог песника. У Земљиној унутрашњости постоје енергије ведрине, мира и љубави; њихови изрази су цвет који расте из земље, храна коју добијамо из ње и све оно што је чини човековим завичајем. Ја сам провео године тражећи начин на који би те енергије могле утицати на људе. Лепота и мирис руже могу се узимати као лек, а сунчеви зраци као храна.

Живот има бесконачан број видова, а дужност научника је да их проналази у сваком облику материје. Три ствари су битне у томе. Све што чиним је трагање за њима. Знам да их нећу наћи, али нећу ни одустати од њих.

НОВИНАР: Kоје су то ствари?
ТЕСЛА: Једно је питање хране. Kојом звезданом или земаљском енергијом нахранити гладне на Земљи? Kојим вином напојити све жедне, па да им се срце развесели и да схвате да су богови? Друга ствар је: како уништити енергије зла и патње у којима пролази човеков живот? Оне се каткад јављају као епидемије из дубине свемира; у овом веку те болести су се са Земље рашириле по свемиру.

Трећа ствар је: постоји ли у свемиру сувишна светлост? Ја сам открио звезду која, по свим астрономским и математичким законима, може нестати, а да се наизглед ништа не измени. Та звезда је у овој галаксији. Њена светлост се може збити до такве густине да стане у куглу мању од јабуке, а тежу од Сунчевог система. Религија и филозофија уче да човек може постати Христ, Буда и Заратустра.

Оно за чиме ја трагам луђе је, веће и немогућније. То је: шта учинити да се у свемиру сваки човек роди као Христ, Буда и Заратустра. Ја знам да је гравитација наклоњена свему што треба да лети и моја намера није да направим летеће направе (авион или ракету), већ да човеку повратим свест о његовим сопственим крилима…

Даље, ја покушавам да пробудим енергије које се налазе у вакуумима. Вакууми су највећи извори енергија; оно што се сматра празнином само је манифестација непробуђене материје. Нема празнине на Земљи, нити у свемиру. У црним рупама, о којима говоре астрономи, најмоћније су енергије и извори живота.

НОВИНАР: Често спомињете моћ визуализације.

ТЕСЛА: Њој можда имам да захвалим за све што сам створио. Догађаји из мог живота и моја открића су пред мојим очима стварни, видљиви као свака појава и предмет. У младости сам се тога плашио, не знајући шта је то заправо, али касније сам ту моћ примио као изузетан дар и богатство. Неговао сам га и љубоморно чувао.

Визуализацијом сам на већини проналазака вршио и исправке, онда их, тако завршене, правио. Њоме решавам и компликоване математичке једначине, а да не исписујем бројеве. На Тибету бих због тог дара добио чин високог ламе. Да, то се тако ради. Мој вид и слух су савршени и, смем то слободно рећи, јачи него код осталих људи. Ја чујем грмљавину на сто педесет миља и видим боје у небу које други не виде. То увећање вида и слуха имао сам и као дете. Kасније сам то свесно развијао.

НОВИНАР: У младости сте неколико пута били тешко болесни. Да ли је и болест један од услова прилагођавања?

ТЕСЛА: Јесте. Она је често последица недостатка или исцрпљености животних сила, али често је и очишћење духа и тела од отрова који су се накупили. Неопходно је да човек болује с времена на време. Извор већине болести је у духу. Зато дух и може да излечи већину болести. Kао ђак разболео сам се од колере која је харала у Лици.

Излечио сам се тиме што је отац дозволио да упишем студије технике, што је представљало мој живот. Привиђења за мене нису болест, већ способност ума да продре изван три земаљске димензије. Имао сам их читавог живота и примао сам их као све друге појаве око себе.

НОВИНАР: Читаоци нашег листа воле хумор. Али збунили сте ме изјавом да и Ваша открића, која су неизмерна добробит за људе, представљају игру. Многи ће се намрштити на то.

ТЕСЛА: Драги господине Смит, невоља и јесте у томе што су људи сувише озбиљни. Да то нису, били би срећнији и знатно дуже би живели. Kинеска пословица вели да озбиљност скраћује век. Ли Таи Пе је посету крчми претпостављао посети царском двору. Али да се читаоци новина не би мрштили, вратимо се стварима које они сматрају важним.

НОВИНАР: Они би радо чули у чему је Ваша филозофија.

ТЕСЛА: Живот је ритам који се мора спознати. Ја осећам тај ритам и управљам се по њему и препуштам му се. Он је врло захвалан и дао ми је знања која имам. Све што живи повезано је дубоким и дивним везама: човек и звезде, амеба и Сунце, наше срце и кружење бесконачног броја светова.

Те везе су нераскидиве, али оне се могу припитомити и умилостивити тако да човек и сам почне да ствара нове и другачије односе у свету, а да старе не наруши. Знање долази из свемира; наш вид је његов најсавршенији пријемник. Имамо два ока: земаљско и духовно. Треба настојати да она постану једно око. Универзум је жив у свим својим манифестацијама, попут какве мислеће животиње.

Kамен је мисаоно и осећајно биће, као што су то биљке, звер и човек. Звезда која сија тражи да је гледамо, и да нисмо одвећ обузети собом разумели бисмо њен језик и поруке. Своје дисање, очи и уши човек мора ускладити са дисањем, очима и ушима универзума.

НОВИНАР: Питање које је можда требало поставити на почетку овог разговора. Шта је за Вас електрицитет, поштовани господине Тесла?

ТЕСЛА: Све је електрицитет. Најпре је светлост, бескрајни извор из којег истиче материја и распоређује се у свим облицима који представљају свемир и Земљу са свим њеним видовима живота. Црно је право лице светлости; што је не видимо такву, то је изузетна милост према човеку и осталим створењима. Једна њена честица поседује светлосну, топлотну, нуклеарну, радијацијску, хемијску, механичку и засад непознате енергије. Она има моћ која може покренути Земљу са њене путање. Она је истинска Архимедова полуга.

НОВИНАР: Господине Тесла, Ви сте превише пристрасни према електрицитету.

ТЕСЛА: Електрицитет сам ја сам. Или, ако хоћете, електрицитет у људском облику. То сте и Ви, господине Смит, али тога нисте свесни.
НОВИНАР: Је ли отуда Ваша способност да кроз тело пропуштате електричну струју од милион волти?

ТЕСЛА: Замислите баштована ког нападају биљке; то би заиста било лудо. Човеково тело и мозак сачињени су од многих енергија; у мене је највише електрицитета. Енергија која је различита у свакога је оно што чини човеково “ја” или “душу”. Kод других створења то је њихова суштина; “душа” биљке није “душа” минерала и животиње.

Рад мозга и смрт се манифестују светлошћу. Моје очи су у младости биле црне, сада су плаве и како време пролази и напрезање мозга бива јаче, оне су ближе белини. Бело је небеска боја. Kроз мој прозор једног јутра је слетео голуб, којег сам хранио. Хтео је да ми јави да умире. Из његових очију излазили су млазеви светлости. Никада у очима неког створења нисам видео толико светлости, као у тог голуба.

НОВИНАР: Радници у Вашој лабораторији причају о бљесковима светлости, пламеновима и муњама које се јављају ако сте гневни или пред каквом опасношћу.

ТЕСЛА: То су психичка пражњења или опомене да се чувам. Светлост је увек била на мојој страни. Знате ли ко ми је открио обртно магнетско поље и индукциони мотор, што ме је прославило у двадесет и шестој години? Једне летње вечери, у Будимпешти, посматрао сам са својим пријатељем Сигетијем залазак Сунца. Хиљаде ватри окретало се пламтећи хиљадама боја. Сетио сам се Фауста и рецитовао стихове из њега. И тада, као у магли, видео сам како се окреће магнетно поље и ради индукциони мотор. Видео сам их у Сунцу!

НОВИНАР: Хотелска послуга прича да се у време грмљавине затварате у собу и разговарате сами са собом.

ТЕСЛА: Разговарам са муњама и громовима.

НОВИНАР: Са њима? На којем језику, господине Тесла?

ТЕСЛА: Најчешће на мом матерњем језику. У њему има речи и звукова, нарочито у поезији, који су погодни за то.

НОВИНАР: По Вашем мишљењу, наука и поезија су исто?

ТЕСЛА: То су два ока једног лица. Вилијам Блејк је учио да је цели универзум рођен из маште, да га она одржава и да ће он постојати докле год на Земљи буде постојао и један човек. Са њом је као с тачком астронома у коју се могу сакупити звезде свих галаксија. Она је стваралачка енергија равна светлосној.

НОВИНАР: Рекли сте да сам и ја, као сваки створ, светлост. То ми ласка, али, признајем, није ми сасвим јасно.

ТЕСЛА: Зашто би и требало да вам буде јасно, господине Смит? Довољно је да поверујете у то. Све је светлост. У једном њеном зраку је судбина народа; сваки народ има свој зрак у оном великом светлосном извору који видимо као Сунце. И запамтите: ниједан човек који је постојао, није умро. Претворили су се у Светлост и као такви постоје и даље. Тајна је у томе да се те светлосне честице поврате у првобитно стање.

Извор: б92

Поделите:

3 Коментари

 1. Tesla nikad nije uhvatio svetlost iz dubine zemlje….
  samo je predpostavljao da u unutrašnjosti postoji nekakav magnet koji zemljina rotacija pobuđuje na generisanje elektriciteta……
  smatrao je zemlju velikom dinamo mašinom…..
  ni na kraj pameti mu nije pala ideja da je zemlja nalik balonu čiju ravnotežu održavaju tetrahedronalne hiperdimenzionalne fizičke sile……
  najmanje da u unutrašnjosti sja minijaturno sunce Swong…..
  verovatno je čitao Žil Verna i njegovo delo **put u središte zemlje** ali sigurno je to smatrao za bujnu maštu,fikciju za koju ne postoji ni jedan jedini dokaz…..
  međutim stvari su se malo promenile za ovi 100 godina….
  nekoliko expedicija na Antrktiku posebno ona koju je Američka mornarica pokrenula pod kodnim imenom **High Jump** 1945. pod vođstvom admirala Richard-a Birda i najnoviji snimci kontinenta iz podmornica koje zaranjaju duboko ispod leda sa posebnim senzorima i visokotehnološkom opremom.

 2. zemljina precesija ili kako to naučnici vole da kažu **ljuljanje zemljine ose rotacije je jedan od dokaza za postojanje unutrašnjeg sunca…..
  jer naravno zemljin nukleus se s’vremena na vreme pomeri iz centra i izazove tu pojavu ciklično i predvidivo….
  moguće je izračunati taj period i traje oko 24000 godina…..
  takođe i pomeranje zemljinog magnetnog polja se može tumačiti promenama u nivou zračenja Swonga koji svoju auroru prenosi na spoljašnje omotače zemljine kore.i.td. i.td.

 3. ТЕСЛА ЈОШ НИЈЕ ПОКОПАН
  срби и србија дужни су сахранити теслу на србски православни начин
  “Над моштима Николе Тесле извршено је нечувено варварство. Он је после Светог Саве једини ископан из гроба и спаљен. Што је још горе његов прах је нечијом самовољом смештен у музеј и није предат мајци земљи по законима људским и Божјим.” (М. Бећковић)
  Прах Н. Тесле треба додати праху Светога Саве у Храму Светога Саве у Београду. Земне остатке Н. Тесле ископао је из гроба и спалио његов сестрић С. Косановић, угледни и утицајни масон у САД. После тога комуњарске власти у СФРЈ наградиле су га амбасадорским местом у САД.
  Тесла је убијен, ископан из гроба и спаљен, његов прах изложен је као музејски експонат у кући која је била у власништву покојног Ђ. Генчића и која ће бити враћена његовим наследницима. Теслина научна заоставштина је отета и сакривена и над њом врше злоупотребе империја зла и ционисти ради уништења света и човечанства. Он је мученик. Међутим, он је Божји човек и то му је суђено.
  Н. Тесла је био дубоко религиозан човек, његов однос према Богу и са Богом је неразумљив обичном човеку. Истовремено био је и православац и оставио је завештање да жели да буде сахрањен по православном обреду. Његова жеља није извршена и то је још један од великих србских грехова.
  Комуњаре и другосрбијанци не дозвољавају да се Теслин прах сахрани на србски начин и по православном обреду зато што хоће да спрече да овај великан остане део србске културне и научне баштине. Како ствари стоје, што пре Теслу треба сахранити у србску земљу, јер ће га ови антисрбски скотови испоручити крватској која одавно ради на томе.
  Теслина најближа родбина захтева да Теслин прах буде сахрањен у крипти Храма Светога Саве или у земљи крај Храма. А њихов захтев по закону мора бити уважен. Међутим, дигло се некаквих 1.000 квази научника који протествују због те намере власти (заиста ме чуди да је ова неодосманлијска власт бар један једини пут досад на страни Србства). Теслина родбина је уверена да “комунистички сој” спречава православну сахрану њиховог великог рођака, јер у њиховим жилама и даље тече антисрбска есенција србског духа самопорицања…
  Срби браћо, постарајмо се како знамо и умемо да наш православни брат буде сахрањен по својој жељи: као Србин…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here