НИKОЛИЋ СЕ УГНЕЗДИО У 800 KВАДРАТА Тома остаје у државној вили, а “био је сигуран да се Вучић неће уселити”

Поделите:

Бивши председник Србије Томислав Николић остаће и даље да живи у вили на Дедињу јер је Влада Србије донела уредбу којом се зграда у Ужичкој улици 23 одређује њему за боравак.

Том одлуком је такође предвиђено и да вила прима на смештај стране госте у оквиру рада Kанцеларије за сарадњу са Русијом и Kином коју води.

Ову уредбу о изменама и допунама уредбе о непокретностима за репрезентативне потребе Србије потписала је премијерка Ана Брнабић, а усвојена је на седници Владе 2. новембра. Њоме се зграда у Ужичкој улици 23 одређује за “боравак и репрезентативне потребе” Николића, председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Kином, и “пријем и боравак страних гостију Србије у оквиру те сарадње”.

Оно што у њој, међутим, не стоји је докле ће Николић моћи да је користи, да ли до престанка мандата ове канцеларије или му ни то неће бити сметња за коришћење овог објекта од 800 квадрата.

– Питање је и да ли је вила преуређена за боравак страних гостију. Питање је и како се његов породични живот и његове супруге Драгице и таште Милке Нинковић уклопити у долазак и боравак високих званица. Мало коме је јасно зашто је Николићу толико било битно да остане у тој вили имајући у виду да је саградио велику кућу у Бајчетини, али и да још раније купио некретнине у Београду – каже наш извор.

У овој државној вили Николић је од августа 2012. године и први је државник који ју је користио за посао и свакодневни живот.

Државни печат и посебну заставу предао је Александру Вучићу 31. маја 2017. године, а један од највећих захтева када се одлучивало да ли ће поново ући у трку за шефа државе је да остане у тој вили.

– Николић је био сигуран да се Вучић неће преселити у њу, зато је и тражио да настави да је користи – каже извор “Блица”.

У објашњењу одлуке стоји да је законски оквир члан 57, став 2 Закона о јавној својини и члан 42, став 1 Закона о Влади.

Нигде у правним актима није одређено у којем року бивши председник треба да се исели из резиденције. Али, како међу децидирано набројаним повластицама које шефу државе припадају по истеку мандата нема и коришћења резиденције, намеће се закључак да је требало да се исели по престанку обављања председничке функције. Практично значи да је Николић у овом објекту боравио мимо прописа, а извршни директор “Транспарентности Србија” Немања Ненадић каже да му се чини да је Влада желела да легализује то стање.

– Мислим да није било нужно да та вила служи и за становање и за пријеме. Ако је то репрезентативно здање, онда може да послужи и за друге органе и њихове госте јер не верујем да ће та канцеларија имати сваки дан госте. Питање одговорности је на Влади, а колико знам уредба није образложена. Било би добро да се објави образложење како бисмо видели на који начин се ово питање решило – напомиње Ненадић.

Још у јулу 2014. године донета је уредба коју је потписао Александар Вучић, по којој се одређује да вила у Ужичкој 23 буде искључиво као “резиденција председника Републике”, без могућности да неки други орган или лице затражи ову вилу на коришћење.

Николића смо питали за коментар, као и да ли зна ко ће му бити први страни гости, али одговор нисмо добили.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here