„Нисам имао избора, морао сам убити сестру јер се удала за хршћанина“

Поделите:

Мушкарац из Пакистана, који је убио своју сестру пуцњем у главу зато што се удала за кршћанина, каже да „није имао избора“ него да је убије због њеног срамотног чина којим је обесчастила своју обитељ.

Док је његова млађа сестра Таслеем сједила у кухињи заједно са својом мајком и сестром, Мубеен Рајху пуцао јој је у главу у њиховом дому у Лахореу.

Осамнаестогодишња Таслеем удала се за младића кршћанске вјероисповијести именом Јехангир, који је чак пристао преобратити се на ислам како би удовољио захтјевима њене обитељи, али то није било довољно њеном брату да поштеди њен живот.

Мубеену сада пријети доживотни затвор, али он се не каје због „убојства из части“, те тврди да је то био исправан поступак.

„Нисам то могао допустити, само сам о томе размишљао. Морао сам ју убити, нисам имао избора.“

У разговору за Ассоциатед Пресс, Мубеен каже да је био суочен са притиском сусједа и колега да учини нешто због сестрине ситуације.
И други припадници муслиманске заједнице у Лахореу исказали су потпору Мубееновом потезу, сугерирајући да то било часно дјело.

„Поносан сам на овог човјека јер је учинио праву ствар, убио ју је“, казао је један од сусједа, именом Бабар Али. „Не можемо допустити било коме да се жени ван наше вјере. Он је учинио праву ствар.“

Таслеемин отац, Мохаммед Нассер Рајху, криви своју кћер за њену властиту смрт, и за срамоту коју је нанијела обитељи.

„Моја обитељ је уништена. Све је уништено због те срамотне дјевојке. Чак и након њене смрти, ја сам уништен због ње.“

Таслеемина смрт повратила је част обитељи, према исламским вјерским законима у тој земљи, која третира убојства због части на друкчији начин од обичних убојстава. Закон многих муслиманских земаља блиског и средњег истока рефлектира такво размишљање. У Јордану и Сирији, примјерице, казне су много мање за убојства из части у успоредби са осталим убојствима.

Убојства из части су у порасту у Пакистану, с тим да су већина жртава жене. Прошле године је у Пакистану због части убијено 1.184 особа, од тога само 88 мушкараца. 2014. године бројка убијених је био 1.005, док је годину прије бројка износила 869 жртава.
Локални кршћани у Лахореу кажу да живе у страху након Таслеемине смрти, те да је већ било пуцњева према њиховим домовима. „У страху смо од како се збило убојство. Овдје је само неколицина кршћанских кућа, али немамо камо другамо отићи.“

Кршћани су изнимно рањиви у Пакистану, унаточ томе што им влада гарантира вјерску слободу. Кршћани и друге вјерске мањине већ су оптуживале владу да премало чини како би их заштитила. Пакистан је већински муслиманска земља, гдје кршћани чине тек два посто популације.

Предрасуде према кршћанима уче се од малих ногу, чак и у школском суставу. Почетком ове године, истраживање је указало на дискриминирајућу презетацију кршћана и хиндуса у школским уџбеницима, приказујући их мање вриједнима од муслимана.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here