Нишлије продале интернет платформу за 165 милиона долара америчкој софтверској компанији

Поделите:

Фирма Фрејм (Фраме) коју су тројица Нишлија основали крајем 2012. године, продата је за чак 165 милиона долара америчкој софтверској компанији Нутаникс. Тада још нека врста сервиса, Фрејм је први пут представљен јавности половином 2013, а већ две године касније Нишлије су најавиле нову фазу рада компаније, ширење корисничког круга и нова запошљавања у Србији.

Један од покретача компаније Никола Божиновић тада је рекао да је тим неколико месеци радио на спремању производа за шири круг корисника. Више од 100.000 људи покренуло је своје апликације путем овог сервиса, а међу клијентима су се ускоро нашле и познате компаније. На обичном језику, захваљујући Фрејму, било који рачунар може покренути неке од најзахтевнијих програма, а све што је потребно је само стабилна интернет веза.
Центри по целом свету

Фрејм је постао главна вест 2016. године кад су подигли инвестиције у висини од 10 милиона долара. То је била највећа појединачна инвестиција у српски стартап бизнис (покренут самостално на основу оригиналне идеје). Само месец дана касније сервис је лансиран глобално, са центрима у Kалифорнији, Северној Вирџинији, Ирској, Немачкој, Јапану, Аустралији и Бразилу.
Памет најскупља

Сам назив купца представља комплимент за Божиновићев подухват. Наиме, фирма Нутаникс је основана 2009, а њена вредност износи вртоглавих девет милијарди долара.

Испоставило се да је памет најскупља. Наиме, чак ни поједине банке продате у Србији нису вределе колико бизнис Николе Божиновића. Један од највећих шопинг молова у Београду, Делта сити, продат је за 127,7 милиона евра, а велелепне зграде у центру за по неколико милиона.

Божиновић, који је докторске студије завршио у Америци, тада је говорио да тајне успеха нема. Посао је започео у гаражи од скромне уштеђевине и у тренутку кад је добио друго дете у прескупој Kалифорнији. У то време, његова фирма се састојала од два сервера, и двојице програмера који су радили од куће из Ниша.
Ништа преко ноћи

– Људи често читају наслове у новинама, где се до крупних резултата долази преко ноћи. Ја сам у том тренутку био у својим тридесетим годинама, а у Америци већ читаву деценију, тако да сам знао да постоји прилика да се направи нешто испочетка, што ће да користи нове технологије и у року од неколико година буде веома просперитетно. Боравак у Америци и контакти са људима који су прошли кроз сличне ствари охрабрили су ме да предузмем ризик на који се иначе не бих усудио – причао је Никола Божиновић пре две године.
Субвенције само странцима

Извоз српске софтверске индустрије од 2011. расте стопом од 30 одсто годишње. Прошле године остварен је извоз од 760 милиона евра.

Николин Фрејм је регистрован у Америци и седиште му је у Сан Франциску. Упућени у ову привредну грану кажу да има много компанија које су основали Срби у иностранству, или наши људи раде за стране компаније, због чега држава губи огроман новац на пропуштеним порезима и доприносима.

Држава је мало помогла српским компјутерашима, али је немачкој компанији Kонтинентал додељена субвенција од 9,5 милиона евра за отварање центра за истраживање и развој у Новом Саду. Обећавајућа новосадска ИТ индустрија осетила се угроженом, пошто очекује да ће Немци тим новцем преотети њихове стручњаке пре него што оснаже довољно да се носе са таквом конкуренцијом.

У мају прошле године Фрејм је осигурао нових 16 милиона долара финансирања, а међу инвеститорима се налазио и Мајкрософт вентурес, инвестициони огранак једне од највећих технолошких компанија. Фрејм је тада у Србији запошљавао укупно 30 људи и имао тимове у Нишу и Београду. Средства су уложена у запошљавање софтверских инжењера, као и проширење продаје и маркетинга у Европи и Азији и ове године вредност Фирме досегла је баснословну цену уочи продаје.
Милошевићу сасуо истину у лице

Никола Божиновић водио је Студентски протест у Нишу 1996. године. Био је и на челу групе студената који су пешице ишли до Београда, што су преносиле телевизије, а људи излазили на ауто-пут да им дају храну.

Успели су да их Слободан Милошевић прими и да му у лице кажу шта имају, а Никола се тих дана сећа с радошћу иако Србија сада није тамо где су он и његови другови мислили да ће бити. Прича да су студентски протест 1996. почели у Нишу и сарађивали са свима који су се залагали да Србија буде нормална земља.
Сусрет са Сентом

Да би стигли до Милошевића Никола и други студенти морали су прво да се суоче с његовим шефом обезбеђења чувеним Сентом Миленковићем. Он им је рекао да се нишки студенти одлично хране у мензама, као и да се пола Ниша такође храни у мензама нишких факултета. На то је неко од студената добацио да би се друга половина хранила у народним кухињама кад би постојале.

– Било је очигледно да су избори покрадени, нарочито у Нишу. Имали смо записнике са бирачких места где се руком и гумицом преписивало преко бројева, и то у тренутку кад је Србија већ месец дана била у врло опасном стању и на граници грађанског рата. Протест се на крају завршио успешно признавањем изборне крађе оригиналних резултата, али политичке организације након тога нису успеле да доведу промена. Ми смо након тога имали бомбардовање, много пропасти – сећа Божиновић.
Људи су највреднији капитал

Светску пажњу, да подсетимо, првукла је и српска ИТ компанија Нордеус, чији је оснивач и председник Бранко Милутиновић (34). Нордеус је 2016. остварио приход од око 75 милиона долара.

Бранко је одрастао деведесетих година уз сирене за ваздушни напад и школу похађао с избеглицама. По завршеним мастер студијама, као и многи амбициозни млади Срби, напустио је земљу чим му се пружила прва прилика. У Kопенхагену је радио у корпорацији Мајкрософт, где је имао одличне услове, али му посао није причињавао задовољство.
Странци раде у Београду

Kомпанија Нордеус заузима неколико спратова модерне пословне зграде у центру Београда, где раде српски стручњаци и више од 30 људи из САД, Велике Британије, Француске и Немачке. Слава и новац нису променили Бранка. Ожењен је и има двоје деце, а живи у стану изнад мајчиног.

С пријатељима Иваном Стојисављевићем и Миланом Јововићем 2009. године је одлучио да се врати у Србију. Удружили су уштеђевину и основали компанију за видео-игре Нордеус. Направили су фудбалску игрицу Топ елевен, која је скинута са интернета више од 170 милиона пута и постала култна широм света и већ после годину дана постала најпопуларнија на Фејсбуку.

Kомпанија је мала и успешна, а оснивачима су запослени највреднији капитал. Могу да раде шта год желе: да оду на колективни годишњи одмор на грчком острву или да годинама раде на амбициозној игрици која треба да се појави ове године, па чак и да постану један од највећих добротвора Србије. Велике суме су уложили у болнице и одељења у којима се роди свака трећа српска беба.

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here