НИСТЕ ИМАЛИ ПОЈМА ШТА ЗНАЧЕ: Сећате се линија код прекида ТВ програма? Ево шта представљају

Поделите:

Прати их карактеристичан тон!
Некада давно, када би дошло до прекида програма на ТВ-у, зачуло би се ужасавајуће пиштање, а на екрану телевизора појавили би се необични шарени квадрати, правоугаоници и линије.

Разнобојне форме у кругу, квадратићима, правоугоницима и линијама које прати једнолично пиштање зову се тест карта или тест шаблон.

Овај телевизијски тест сигнал углавном се емитује у тренуцима када је трансмитер активан, али не емитује програм – дакле, углавном на почетку и на крају емитирања.

Шаре углавном прати и пиштање, једнолични синусни тон, мада су неке телевизијске станице у позадини тест карте пуштали и радиосигнал или инструменталну музику.

Овакве тест картице кориштене су од самих зачетака телевизије. Испрва су то биле стварне картице у које је упаривана камера, а главни циљ били су упаривање камера и камкордера и калибрација сигнала. Ових дана се за то користе генератори за тест сигнала који не захтијевају присуство камере. Дигитално израђене тест карте омогућавају свима (и гледаоцима и телевизијским станицама) да подесе своју опрему како би добили оптималан квалитет слике.

Kруг је био ту због подешавања линеарности у доба док су се у телевизорима користиле електронске цеви.

Тест карте углавном садрже одређен сет шара који омогућава телевизијским камерама и гледаоцима да адекватно подесе слику на својим уређајима. Централни део тест карте биле су такозване СМПТЕ траке у различитим бојама и то с леве на десну страну, редом: бела, жута, зелена, магента, црвена и плава. Уз те боје, ту се налазе и различите нијансе црне које омогућавају да се јачина светла и контраст на екранима подесе што боље.

Најпознатија тест карта направљена је 1966. године у лабораторији компаније Пхилипс. Садржај и форму овог шаблона осмислио је инжењер Финн Хендил уз помоћ главног инжењера Ерика Хелмера Ниелсена. Хендил је, са својим инжењерским тимом, направио и опрему која ће генерисати шаблон назван – “Пхилипс ПМ5544”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here