Njegove žrtve se nikada neće oporaviti, a u zatvoru ga čekaju klima, TV i teretana: Ima li pravde u slučaju Malčanskog berberina?

Podelite:

Kao povratnik u činjenju krivičnih dela i zlostavljač dece, Malčanski berberin neće moći da računa na ublažavanje kazne, jer novi zakon, koji važi od 1. decembra, to ne dozvoljava

OD 1. decembra stupio je na snagu izmenjeni Krivični zakonik Srbije kojim je uvedena doživotna robija za sve zlostavljače i ubice dece. Njime su predviđene i strože kazne za povratnike, kao što je “malčanski berberin”. Prema novom zakonu, zlostavljači i ubice dece više neće imati mogućnost da im se ublaži kazna, kao što je do sada bio slučaj (Ninoslavu Jovanoviću poslednji put je smanjena za tri godine zatvora), a takođe više neće moći ni da traže prevremeni otpust.

Tako je dosadašnji zatvor od 30, odnosno maksimalnih 40 godina, zamenila doživotna robija, ali je takođe i alternativno dodata uz postojeću kaznu zatvora za počinioce dela protiv polne slobode.

Pokretač inicijative da se zatvor od 30 do 40 godina za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih zameni doživotnom robijom bio je Igor Jurić, otac devojčice Tijane (14), koju je 2014. oteo, mučio i na kraju surovo ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina.

Đurić, koji na suđenju nijednog trenutka nije pokazao kajanje, pravosnažno je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Kaznu izdržava u najtežem, ali i najsavremenijem zatvoru kod nas, u takozvanoj Novoj skeli. U istom zatvoru su i Mališa Jevtović, Saša Mega i Dragan Nikolić Čombe, koji su takođe osuđeni na maksimalne kazne zbog zlostavljanja i ubistava dece.

– Nisam zadovoljan brzinom rešavanja slučaja i time što je taj čovek pušten pre nego što je trebalo, jer da je sedeo još tri godine u zatvoru, ovo sa malom Monikom se ne bi desilo – kaže Jurić. – Ubica mog deteta živi u zatvoru bolje od polovine stanovnika naše zemlje. Imaju klima-uređaj, teretanu, TV, sve im je plaćeno. Za porodice žrtava to je bolno i sramotno…

 

Novosti

Podelite:

7 Komentari

 1. Najgori mogući komentar, to jest najseljačkiji, je onaj kad se počne hvaliti smeštaj u zatvoru, uz konstataciju da je taj smeštaj, to jest “uslovi života” u zatvoru, bolji nego što ga ima većina na slobodi! Halo, seljačijo, nije zatvor zato da se zatvorenik maltretira uslovima stanovanja nego da mu se apsolutno ograniči sloboda kretanja! Da li ovako prosta stvar dopire do vaših plitkih mozgova?
  Drugo, zatvorska kazna ima svoju jasno definisanu društvenu funkciju, a to je nije odmazda, nego nešto sasvim drugo. Znam, nisam ja izgubio dete, nego gospodin Jurić, ali ni to mu ne daje za pravo da u javnosti priča gluposti o dobrim uslovima stanovanja u zatvorima kao i da poziva da zatvorskom kaznom društvo vrši odmazdu nad prestupnicima. Osim toga, ovaj Ninoslav nije nijedno dete ubio. Ne želim da ga branim, božemesačuvaj! To što je radio je strašno ali zbog potpune istine treba reći da nije nijedno dete ubio niti da postoji sumnja da je to planirao, a dnevna štampa, često preko usta najviših državnih funkcionera, nazivala ga je otvoreno monstrumom. U čemu je problem ovakvog kvalifikativa, i to opetovano javno izrečenog preko medija za masovnu komunikaciju? U tome što se Ninoslav namerno potpuno dehumanizuje, što bismo rekli satanizuje, i šilji se narodna želja da ga se linčuje. A njega, dakako, ne treba linčovati, nego ga procesuirati prema pozitivnim zakonima Republike Srbije, i prinudno lečiti, i to sve dok ne da rezultate. Ako ne da doživotno onda doživotno lečiti u ustanovi zatvorenog tipa. I celo vreme žaliti ga, što je suprotna emocija od one da ga treba linčovati.

 2. Koliko sam ja mogao primetiti taj Ninoslav nikakvo nasilje nije napravio već je samo ženama,devojkama sekao kosu..
  Dakle skidao im skalp narodski rečeno kao Apachi Meskalerosi bledolikim siledžijama..
  Pošto su svi indijanci zakonom zaštićeni trebalo bi i tog Ninoslava zaštititi jer malo je pravi Meskalerosa ostalo na planeti .
  Ili su izumrli ili su ih bledoliki istrebili svojim represivnim metodama .

 3. Nije tačno da je skidao skalp nego je žrtve šišao. I nije ih samo šišao nego i silovao, to jest seksualno zlostavljao. naročito ovo drugo, zbog toga što kod žrtve može da prouzrokuje veoma velike i često neizlečive psihičke traume, predstavlja teško krivično delo. I ovo, Zagore Nemanjiću, nije za sprdnju.
  A sve ostalo što sam napisao stoji i ako se sa nečim od toga ne slažeš (na primer, ti misliš da Ninoslava treba dehumanizovati i prepustiti rulji da ga linčuje, ili misliš da svim zatvorenicima treba stalno, godinama, da kaplje jedna po jedna kap, tačno na pola glave), izvoli, iznesi svoj stav.

 4. Gluposti,opet nasedate propagandi medija.
  Nije isto šišati kosu i silovati devojke konkludentnim polnim radnjama.
  To ti je kao kad bi u saobraćajnim prekršajima isto tretirali prekoračenje brzine i gaženje pešaka na trotoaru.
  Ne može biti isto jer nije isto zato i kazna ne može biti ista..
  Poučen Dušanovim zakonikom i premudrim primerima koji su u njemu opisani predlažem da se Ninoslav kazni istom merom kojom je kažnjavao svoje žrtve..
  Da mu se kosa sprži brenerom za plin ili sumpornom kiselinom tako da celog života ide ćelav.

 5. Nasedam propagandi medija, i to još opet!?? U redu, bar si shvatio šta sam hteo da kažem, inače, nadam se, ne bi donosio ovako rezolutne zaključke o onome što sam rekao. Ja, nažalost, moram reći da tebe uopšte ne razumem! Nikako da razberem šta ti zapravo hoćeš reći i u čemu se tačno sporiš sa mnom? A koliko je sve to ozbiljno što govoriš dokazuje i tvoje pozivanje na Dušanov zakonik koji bi, po tebi, u 21. veku trebalo primenjivati.
  Pazi ovamo: žrtva silovanja imaće trajne psihičke traume zbog toga i to je taj momenat koji silovanje svrstava među teška krivična dela. I kao takvo nije poredivo sa prekoračenjem brzine. Ili ti ovde braniš osnovno ljudsko pravo da siluje i bude silovan?

 6. Naravno Dušanov zakonik je primenjiv i danas..
  Zašto bi ga se odrekli tek tako za rad cene nekakvog modernog sudstva?
  Ne trebaju nama moderni zakoni već provereno efikasni i delotvorni.
  Zamisli kad bi lopine bile obeležene u društvu jer nemaju desnu ruku?????
  Pa ni jedna baraba se usudila nebi da takne bilo šta tuđe.
  Ovaj Ninoslav u opšte ne zaslužuje da sedi na glavi poreski obveznika republike Srbije celog svojeg zvrndovskog života ali zaslužuje da mu se spali svaka dlaka sa glave.
  Na ćelavo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here