Њујорк тајмс: “Меркелова и Макрон прво морају да посредују у другом миру – између два косовска лидера”

Поделите:

Уколико немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон желе да “имају било какву наду да ће ублажити напетости између Kосова и Србије” морају прво да “посредују између двојице косовских лидера”, пише Њујорк тајмс.

У чланку под називом “Импулс за проналажење договора између Србије и Kосова ставља на видело националне поделе”, лист пише да се сви “застоји у разговорима о нормализацији односа” могу решити само ако европски лидери “прво посредују у другом миру – између два косовска лидера”.

Хашим Тачи, косовски председник је за Њујорк тајмс негирао наводе о борби за власт са премијером Рамушем Харадинајем, истичући да су њих двојица били “другови” у борби за независност и да су “сада пријатељи”, који, како је навео, имају разлике.

“Оптимиста сам. Верујем да можемо да постигнемо споразум који ће донети признање Kосова од стране Србије, док је премијер више скептичан по овом питању”, каже Тачи за Њујорк тајмс.

Харадинај за лист каже да је “експериментисање са границама неуставно” и да “ко код га заступа у име Kосова, није у праву”.

Такви предлози, сматра он, нису у “име Kосова”, него, како каже, “у име само једног човека – председника”.

“Ако се према било каквом листу папира каже да је пристао да промени границе, он ће напустити свој посао”, закључио је за Њујорк тајмс Харадинај.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here