Њујорк Тајмс тврди да је Фејсбук ширио десничарске завере против Сороша!

Поделите:

Друштвену мрежу Facebook тресе највећа криза у историји, након открића The New York Times листа да се та компанија светила својим највећим критичарима неосновано их доводећи у везу са америчким милијардером Џорџом Сорошем и ширећи о њима екстремно десничарске теорије завере.

Facebook се овде године нашао на удару критика због открића скандала са “Kембриџ аналитиком” и коришћењем података корисника друштвене мреже ради утицања на америчке председничке изборе, као и због бројних других афера. Да би се одбранио, Facebook је запослио агенцију за односе са јавношћу Definers Public Affairs, познату по добрим односима са Републиканском странком.

На захтев Facebook компаније, та агенција је новинарима доставила извештај у којем је оптужила Сороша да подржава “antiFacebook“ групе и тражила да се истраже наводне финансијске везе између тих група и познатог бизнисмена, навео је The New York Times.

Сорош, 88-годишњи Јеврејин рођен у Мађарској, који је преживео Холокауст, дуго је финансирао бројне либералне и продемократске активности и покрете широм света. Зато је главна бабарога у ултрадесничарским теоријама завере, од којих многе имају антисемитски призвук, а најновија од тих теорија тврди да је Сорош лично финансирао караван миграната, који преко Централне Америке стиже до јужне границе САД.

Сорош је, како се наводи, недавно био и једна од мета напада Цезара Сајока, Трамповог присталице који је слао бомбе истакнутим критичарима америчког председника.

Сајок је, наводно, био опседнут теоријама завере о Сорошу.

После текста у америчком дневнику, Патрик Гаспар, председник Сорошовог Фонда за отворено друштво, послао је писмо Шерил Сандберг, главној оперативној менаџерки Facebook мреже и проследио га Марку Цукербергу, директору и оснивачу компаније, као и члановима америчког Kонгреса. Гаспар је, како се наводи, повезао “прљаву кампању” Facebook-а против Сороша са покушајем његовог убиства бомбом.

“Био сам шокиран кад сам од The New York Times-а сазнао да сте Ви и Ваше колеге из Facebook мреже ангажовали републиканску истраживачку компанију како бисте подстакли анимозитет према Џорџу Сорошу. Kао што знате, постоје заједнички десничарски напори широм света да се демонизују господин Сорош и његова фондација, коју ја водим – напор који је допринео смртним претњама и испоруци бомби у кућу господина Сороша. Несумњиво сте свесни да се мноштво ових очигледно лажних и антисемитских информација пуних мржње шири преко Facebookа”, навео је у писму Гаспар.

Гаспар је рекао да је таква пракса Facebook система за осуду и затражио састанак очи у очи са Шерил Сандберг. “Ипак, на крају крајева, овде се не ради о Џорџу Сорошу или његовим фондацијама. Ваши методи прете друштвеним вредностима, подривајући нашу демократију”, написао је Гаспар.

Из Facebook мреже је у четвртак (15. новембар 2018), после објављивања текста, саопштено да су прекинули сарадњу са спорном агенцијом за односе са јавношћу.

Kомпанија је, како се наводи, у анонимном посту на блогу признала да је агенција подстицала припаднике медија да истраже могуће везе између Сороша и организацијом против Facebook-а, званом “Слобода од Фацебоока”. Ипак, из Facebook-а тврде да им није била жеља да “блате” Сороша, већ да открију координисану кампању против ове друштвене мреже.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here