Ноћ у градским хотелима у региону 30 евра

Поделите:

За 30 евра у сваком од главних градова у региону ових дана може да се нађе преноћиште у пристојном хотелу, најчешће оном са три звездице или у добро опремљеним апартманима. Цене су свуда, нарочито у градовима, опале последњих месеци због епидемије вируса корона, која је поједине хотелијере, макар у Србији довела до тога да једва успевају да преживе.

Од неких 380 категорисаних градских хотела отворено је до пре неколико недеља само 115, а у Београду од 115 хотела радила су свега 42, са попуњеношћу од тек 9,5 одсто. Ни после укидања ванредног стања у мају страни гости нису почели да долазе и зато не чуди што су цене у хотелима сада прихватљивије, те тако у хотелу на Вождовцу ноћ у двокреветној соби може да се нађе за 26 евра. С друге стране, најскупља ноћ у престоници је 225 евра у хотелу Сквер Најн, колико је један дан у двокреветној соби овог хотела са пет звездица у самом центру града.

Просек је, међутим, знатно нижи јер само неколико хотела са четири и пет звездица ноћ наплаћује више од 100 евра, док су цене у сасвим пристојним београдским хотелима између 30 и 70 евра за једну ноћ.

СKОПЉЕ И САРАЈЕВО НАЈЈЕФТИНИЈИ
Преноћиште у Сарајеву кошта од 10 евра, колико је у пансионима са две или три звездице, док су најчешће цене смештаја у главном граду БиХ између 20 и 50 евра за двокреветну собу у хотелу. Цене су у најскупљим хотелима, са четири и пет звездица, између 100 и 136 евра за ноћ, с тим и да се за 30 евра може наћи луксузна соба усред Башчаршије.

За луксуз у Скопљу не треба више од 100 евра за један дан, бар када се ради о смештају, јер најскупљи хотели ових дана наплаћују преноћиште 77, до 85 евра, док је у једном ноћење са доручком за двоје 91 евро. Лепо опремљене собе у хотелима са четири звездице у центру града, међутим, могу да се нађу и за 25 и 30 евра, док једна ноћ у пансионима кошта од 12 до 18 евра.

И у Загребу за 30 евра може да се нађе пристојан смештај за две особе у хотелима са три звездице. Постоје понуде и за лепо уређене собе и то за свега 16 евра на дан, с тим што већина оваквих смештаја подразумева заједничко купатило са неком другом собом. Убедљиво највише у понуди Загреб има смештаја са три звездице, било да су хотели или апартмани, врло мало је оних са две или пет звездица, док је велики избор и некатегорисаног смештаја, где су цене у просеку око 40 евра, у најскупљим хотелима ноћ иде од 100 до 118 евра.

Нешто јужније у Подгорици, најскупље преноћиште је 86 евра за ноћ и то у једном од хотела са четири звездице. У онима са пет, а има их свега четири цене једног дана су ниже, од 70 до 84 евра за двокреветну собу. Цене смештаја за једну ноћ крећу су од 30 евра па навише, мада је избор за 30 евра сасвим солидан јер се ради о оним апартманима и собама који имају четири звездице. Највећи је избор смештаја у категорији три звездице, двокреветне собе коштају од 16 до 50 евра, а цену осим опремљености диктира и близина центра града.

СОKОБАЊА И ЗЛАТИБОР ПУНИ ГОСТИЈУ
Гледано мимо главних градова, свака од земаља у региону има и своје топ туриситчке дестинације. И док Црна Гроа и Хрватска имају добар морски избор Србија је нуди планине и бање, а две су се дестинације посебно истицале – Сокобања и Златибор. Пре почетка лета у Сокобањи су капацитети били попуњени, односно резервисани, а у јулу је забележено више од 100.000 ноћења, што према речима оних који воде Туристичку организацију овог места нису имали годинама. У Сокобањи се тренутно може наћи смештај, али не у свим објектима, а тамо где има места цена је од 15 евра до 50 евра колико дневно кошта добро опремљен апартман за више људи.

Kрајем августа на Златибору је у једном тренутку боравило 26.000 туриста, махом домаћих, а капацитети су били готово пуни. Потражња је била велика и да је било још категорисаног смештаја – што је услов за издавање смештаја онима који имају ваучере за одмор у Србији – ова планина би била још крцатија гостима. У хотелима са четири и пет звездица ноћ кошта од 55 до 150 евра, у онима са три је нешто мало мање, док апартмани могу да се нађу за 18 до 30 евра, у случају када се ради о већим апартманима за четворо онда цене иду до 50 или 60 евра за дан. Златибор у понуди има највише некатегорисаног смештаја и шаренолику понуду и смештаја и цена. Студио за две особе у септембру може да се нађе за 22 евра, до 85 колико је дан у апартману који прима чак шест особа. Четвророчлане породице апартмане на овој планини могу да нађу и за 40 евра и мање, за чак 25 евра, уколико им не сметају изузетно лоше оцене бивших гостију на сајту Боокинг.цом.

НАЈСKУПЉИ ЈЕ ПОГЛЕД НА МОРЕ
Хрватско приморје има богату понуду, традиционално међу туристима из Србије популарни Ровињ и током септембра има добар избор од неколико десетина евра за двокреветну собу до чак 440 и 460 евра колико је ноћ у најскупљим хотелима са пет звездица у овом граду. Највећа је, међутим, понуда смештаја са три звездице, где једна ноћ у двокреветној соби кошта 40 евра до 100 и више евра колико се тражи апартман за двоје, евентуално троје на некој добро локацији, близу плаже и са погледом на море.

Апартмани са три звездице на острву Брач у првој половини септембра коштају од 27 евра до 65 евра и више, с тим што је расположивост врло мала. Већина апартмана и студија на овом хрватском острву раније је већ заузета, али места и даље има довољно, а цена по дану је од 80 до 150 евра.

 

demostat

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here