Нотр Дам и лицемерје западне јавности

Поделите:

Запад је игнорисао или директно допринео уништавању бисера других цивилизација, попут Палмире, Вавилона или Будиних статуа

Будине статуе у Бамијану уништила је нетолерантна секта која се претварала да следи ислам. Будисти широм Азије били су ожалошћени. Запад једва да је обраћао пажњу на то.

Преостале рушевине Вавилона и пратећи музеј били су окупирани, опљачкани и уништени од стране америчке морнаричке базе током операције „Шок и страхопоштовање“ 2003. године (војна доктрина коришћена током америчке инвазије на Ирак 2003. године; прим. прев.). Запад није обраћао пажњу.

Огромна пространства Палмире – легендарне оазе на Путу свиле – уништила је друга нетолерантна секта која се претварала да следи ислам, уз подршку одређених слојева западне обавештајне заједнице. Запад није обраћао пажњу.

Бројне католичке и православне цркве у Сирији су спаљене до темеља од стране исте нетолерантне секте која се претварала да следи ислам, а коју су спонзорисали и наоружавли, између осталих, Сједињене Државе, Велика Британија и Француска. Запад и даље није обраћао пажњу.

Нотр Дам, који се на многе начине може тумачити као симбол Запада, делимично је захватио случајни пожар. Посебно је захватио кров и стотине храстових греда, од којих неке потичу из 13. века. Метафорички, ово се може представити као спаљивање крова над главом колективног Запада.

Лоша карма? Коначно?

Остаци античког града Палмира, Сирија, мај 2014. године

Осврнимо се на најважније детаље.

Нотр Дам припада француској држави, која је обраћала мало или нимало пажње на готички драгуљ који је превалио осам векова постојања.

Делови аркада, химера, рељефа, гаргојла стално су падали на земљу, одакле су премештани и чувани у импровизованом складишту у позадини катедрале.

Само прошле године Нотр Дам је добио чек на два милиона евра за обнову врха торња који је јуче у потпуности изгорео. Обнова читаве катедрале би, према мишљењу највећег светског стручњака за Нотр Дам (игром случаја Американца) Ендруја Талона, коштала 150 милиона евра

До скора су чувари катедрале и и француска држава били у рату. Француска држава је зарађивала најмање четири милона евра годишње, наплаћујући туристима улазак у куле близнакиње (незванични назив за два идентична торња у фронталном делу катедрале; прим. прев.), али је у одржавање Нотр Дама улагала само два милиона евра.

Ректор Нотр Дама одбио је да наплаћује улазнице за улазак у катедралу – као што је то случај, на пример, у катедрали Дуомо у Милану. Нотр Дам у суштини живи од донација и исплаћује зараде за тек 70 запослених, који морају не само да надгледају масу туриста, већ и да организују осам тура дневно.

И шта је француска држава предложила како би се смањиле муке ових људи? Организацију добротворне лутрије. Другим речима, приватизацију онога што је државна дужност и обавеза. Из тога следи да су Саркози, Макрон и њихове целокупне администрације директно или индиректно одговорне за пожар.

А ту су и Нотр Дама милијардери. Франсоа-Анри Пино (власник Гучија и Сен Лорена) обећао је да ће уложити 100 милиона евра свог личног богатства за обнову катедрале. Бернар Арно (главни извршни директор компаније Луј Витон Моет Хенеси) обећао је двоструко већу суму, 200 милиона евра.

Тренутак урушавања највишег торња на катедрали Нотр Дам, Париз, 15. април 2019.

Па зашто онда комплетно не приватизовати овај проклето фини комад некретнинe? Капиталистичка катастрофа; добродошли у луксузни стамбени блок Нотр Дам, са хотелом и тржним центром.

Превео Радомир Јовановић

Нови Стандард

Извор The Saker Blog

Поделите:

2 Коментари

  1. Зашто би јудејски богаташи АНРИ-Пино и Бернар Арно давали свој новац за обнову Нотр Дама? Зато јер иста мртвачница у ствари сотонски храм, на који су јудејски свештеници набили крст како би хришћансо стадо у виду туриста долазило и остављало свој новац и дивило се месту где су рептили и канибали вековима убијали староверце, народ који је пре јудаизма ту живио (имали су кумире, називају их и јазичници (јазик на хебрејском значи онај који чини штету, који је штетан). Канибал на хебрејски значи= овде пророк (јудејски жрец) Баал. А како знамо да је у питању људоједство онда се то слаже са признањем евреја да су неевреји “њихов хлеб”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here