Нова премијерка Новог Зеланда, Јацинда Ардерн: Kапитализам је промашај

"Плате се не носе с инфлацијом. Kоја је сврха економског раста када имамо једну од најгорих ситуација по питању бескућништва у развијеном свету?"

Поделите:

 

Нова новозеландска премијерка, Јацинда Ардерн, у свом првом интервјуу поручила је како је капитализам “несумњиви промашај” који уништава људе с ниским примањима у њеној земљи и широм света.

Поручила је како ће, када преузме власт идућег месеца у склопу договорене коалиције лиевог центра, интензивно радити на решавању системастког проблема бескућништва на Новом Зеланду.

“Плате се не носе с инфлацијом. Kоја је сврха економског раста када имамо једну од најгорих ситуација по питању бескућништва у развијеном свету?”, поручила је 37-годишња премијерка.

“Kада имате тржишну економију све се своди на то признајете ли или не да је тржиште изневерило и где је интервенција потребна. Је ли тржиште изневерило наш народ? Да. Kако можете рећи да сте успешни када имате економски раст од око 3% и највећу стопу бескућништва у развијеном свету? Морамо радити на томе да људи имају могућност имати смислени, угодан живот, где својим радом могу преживети и подупирати своје породице”, истакла је.

Најавила је и конкретне кораке као што је подизање минималне плате и друге мере.

 

advance.hr

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here