„Новартис” подмитио хиљаде грчких лекара

Поделите:

Грчка је оштећена око три милијарде евра ­

Атина – Са политичара – конкретно, два бивша премијера и осам  министара – истрага о афери са швајцарском фармацеутском компанијом  „Новартис” лагано прелази и на ниво лекара и професора медицинских факултета који су такође примали мито у десетинама хиљада евра.

Истрага која се делом базира на подацима америчког ФБИ показује да су лекари, професори и научници примали мито од ове фармацеутске компаније. Провера банковних рачуна показала је да је реч о стотинама, чак и хиљадама лекара и професора који су били на редовном списку „Новартиса”. Они су у свакодневној пракси преписивали скупе лекове швајцарског фармацеутског гиганта и директно доприносили да он на тржишту медикамената има повлашћен положај.

Више од 4.500 лекара је тешким болесницима преписивало искључиво производе „Новартиса”. Увид у документацију показује да су неки професори за свој „допринос” на рачун примили и око 70.000 евра. Патолог из Патре добио је толико за годину дана, кардиолог из Солуна 60.000 евра, онколог из Солуна 45.000 евра… Углавном је реч о професорима који су били у директном контакту са вишим особљем „Новартиса” и помагали су у координацији „на терену”. Подаци показују да су лекари добијали мање суме, од 1.000 до 5.000 евра годишње.

Јавно тужилашатво је до сада установило да је овим држава оштећена за око три милијарде евра. Истрага се наставља и има претпоставки да је број умешаних здравствених радника био много већи.

Предистражна комисија грчког парламента, у којој је 21 члан, почела је разматрање достављених доказа о евентуланој умешаности у ову аферу десет политичара – два бивша премијера и осам министара. Грчки парламент је након пленарне дебате и гласања одбио предлог опозиционе Нове демократије за формирање накнадне предистражне комисије која би испитала евентуалну умешаност и одговорност за кривична дела преваре и примања мита и тројице актуелних министара у влади Алексиса Ципраса.

Током дебате, Ципрас је оценио да је овај накнадни захтев за одговорношћу активних министара покушај опозиције да узврати ударац с обзиром на то да се међу осумњиченима налази и бивши премијер и лидер Нове демократије Адонис Самарас, да се покушавају изазвати криза и неповерење како би се подрила стабилност садашње владе.

Све ово још једном је скренуло пажњу јавности на незавидан положај грчког здравства, које каска за осталим европским земљама и према анкетама заузима 41. место на континенту. Болницама недостају хиљаде лекара и медицинског особља, који врло често уличним митинзима и штрајковима траже решавање свог положаја, малих плата, неплаћања прековременог рада, недостатка кадрова. Статистике показују да стотине лекара незадовољних минималном накнадом за тежак рад напуштају земљу и посао траже у иностранству. Од 2010.године 9.300 лекара је отишло из земље. Само ове године, то је учинило око 800 лекара и медицинског особља, већина њих нашавши боље плаћен посао у својој струци у земљама ЕУ. Тамо добијају по неколико хиљада евра, за разлику од домовине која им нуди плату од 500 до 1.000 евра. У Саудијској Арабији грчки лекари добијају и до 11.000 евра,у Швајцарској око 6.000…

За то време, у грчким болницама се месецима чека на специјалистичке прегледе, хемотерапију, операције. Лечење се плаћа по неколико хиљада евра, што, међутим, не гарантује и првокласну медицинску услугу.

Politika

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here