„Novartis” podmitio hiljade grčkih lekara

Podelite:

Grčka je oštećena oko tri milijarde evra ­

Atina – Sa političara – konkretno, dva bivša premijera i osam  ministara – istraga o aferi sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom  „Novartis” lagano prelazi i na nivo lekara i profesora medicinskih fakulteta koji su takođe primali mito u desetinama hiljada evra.

Istraga koja se delom bazira na podacima američkog FBI pokazuje da su lekari, profesori i naučnici primali mito od ove farmaceutske kompanije. Provera bankovnih računa pokazala je da je reč o stotinama, čak i hiljadama lekara i profesora koji su bili na redovnom spisku „Novartisa”. Oni su u svakodnevnoj praksi prepisivali skupe lekove švajcarskog farmaceutskog giganta i direktno doprinosili da on na tržištu medikamenata ima povlašćen položaj.

Više od 4.500 lekara je teškim bolesnicima prepisivalo isključivo proizvode „Novartisa”. Uvid u dokumentaciju pokazuje da su neki profesori za svoj „doprinos” na račun primili i oko 70.000 evra. Patolog iz Patre dobio je toliko za godinu dana, kardiolog iz Soluna 60.000 evra, onkolog iz Soluna 45.000 evra… Uglavnom je reč o profesorima koji su bili u direktnom kontaktu sa višim osobljem „Novartisa” i pomagali su u koordinaciji „na terenu”. Podaci pokazuju da su lekari dobijali manje sume, od 1.000 do 5.000 evra godišnje.

Javno tužilašatvo je do sada ustanovilo da je ovim država oštećena za oko tri milijarde evra. Istraga se nastavlja i ima pretpostavki da je broj umešanih zdravstvenih radnika bio mnogo veći.

Predistražna komisija grčkog parlamenta, u kojoj je 21 član, počela je razmatranje dostavljenih dokaza o eventulanoj umešanosti u ovu aferu deset političara – dva bivša premijera i osam ministara. Grčki parlament je nakon plenarne debate i glasanja odbio predlog opozicione Nove demokratije za formiranje naknadne predistražne komisije koja bi ispitala eventualnu umešanost i odgovornost za krivična dela prevare i primanja mita i trojice aktuelnih ministara u vladi Aleksisa Ciprasa.

Tokom debate, Cipras je ocenio da je ovaj naknadni zahtev za odgovornošću aktivnih ministara pokušaj opozicije da uzvrati udarac s obzirom na to da se među osumnjičenima nalazi i bivši premijer i lider Nove demokratije Adonis Samaras, da se pokušavaju izazvati kriza i nepoverenje kako bi se podrila stabilnost sadašnje vlade.

Sve ovo još jednom je skrenulo pažnju javnosti na nezavidan položaj grčkog zdravstva, koje kaska za ostalim evropskim zemljama i prema anketama zauzima 41. mesto na kontinentu. Bolnicama nedostaju hiljade lekara i medicinskog osoblja, koji vrlo često uličnim mitinzima i štrajkovima traže rešavanje svog položaja, malih plata, neplaćanja prekovremenog rada, nedostatka kadrova. Statistike pokazuju da stotine lekara nezadovoljnih minimalnom naknadom za težak rad napuštaju zemlju i posao traže u inostranstvu. Od 2010.godine 9.300 lekara je otišlo iz zemlje. Samo ove godine, to je učinilo oko 800 lekara i medicinskog osoblja, većina njih našavši bolje plaćen posao u svojoj struci u zemljama EU. Tamo dobijaju po nekoliko hiljada evra, za razliku od domovine koja im nudi platu od 500 do 1.000 evra. U Saudijskoj Arabiji grčki lekari dobijaju i do 11.000 evra,u Švajcarskoj oko 6.000…

Za to vreme, u grčkim bolnicama se mesecima čeka na specijalističke preglede, hemoterapiju, operacije. Lečenje se plaća po nekoliko hiljada evra, što, međutim, ne garantuje i prvoklasnu medicinsku uslugu.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here