Новчаница од 500 евра отишла у историју

Поделите:

Од сутра централне банке Немачке и Аустрије престају да штампају новчанице од 500 евра. Ево шта ће се даље дешавати са овом новчаницом након тога.

“Новчаница од 500 евра остаје законито средство плаћања, без временског ограничења. Може се у било ком тренутку продати банци или мењачници, положити на девизни рачун у банци или заменити за друге апоене”, потврдили су у Народној банци Србије.

У мењачницама кажу да су прве промене када је тражња за апоенима у питању осетили пре око годину дана, односно када су и почеле најаве да ће крајем јануару ове године 17 централних банака у еврозони престати да штампа новчанице од 500 евра.

“До пре око годину дана у нашим мењачницама је била баш велика потражња за новчаницама од 500 евра. А онда, када је објављена вест да ће се престати са штампањем ове новчанице, мислим да је многи нису добро разумели и људи су одједном избегавали да је узимају. Сада се то све опет вратило на старо”, објашњава Небојша Матовић из једне од мењачница.

Он још и додаје да грађани не треба да брину и да се ништа неће променити, као и да ће се новчанице од 500 евра и даље налазити у оптицају и мењачнице ће их и даље размењивати.

“Kада људи купују веће износе, по правилу увек инсистирају на новчаницама од 500 евра”, каже Матовић.

Да се од сутра ништа неће променити када је у питању промет новчаница од 500 евра потврђују и у још једној мењачници, где кажу да ових дана имају доста питања забринутих муштерија да ли ће ова новчаница и даље важити, као и да свакоме одговарају да нема разлога за бригу.

“Новчанице од 500 евра ће се вероватно постепено повлачити из промета, али мислим да ће требати дуго времена док више ниједне не буде било на тржишту. Из нашег искуства можемо да потвдимо да људи најчешће траже новчанице од 50, а затим од 100 евра”.

Kако се процењује, тренутно је још увек у оптицају 509 милиона комада новчаница од 500 евра, номиналне вредности 256 милијарди евра.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here