Новчанице с ликом жена ретка су појава у свету, а само две су нашле место на динарима

Поделите:

Најмање шансе да буду на новчаници имају Американке од којих се ниједна никада није појавила на било којој новчаници

Од свих земаља и територија на свету само њих 39 посто има лица жена на својим новчаницама. Због овог маленог броја тешко ћете се моћи сетити ко су те жене и на чијим новчаницама се налазе. Иако су њихова лица на новчаницама ретка појава, изузетне и успешне жене нису ретка појава у свету, а у неким државама успеле су доћи и до новчаница.

Само две познате жене из српске историје нашле су своје место на српским новчаницама од 1876. године, када су одштампани први папирни динари, па до данас.

Више од пола века морало је да прође да би се на новчаници нашла прва позната Српкиња – краљица Марија Kарађорђевић, жена Александра Kарађорђевића И. Новчаницу са њеним ликом осликао је сликар Паја Јовановић 1931. године.

Познат је и лик сељанчице са марамом из 1974. године. У питању је анонимна жена за коју се верује да је супруга сликара Андрије Миленоковића који је и осмислио изглед новчанице.

Додатних 70 година прошло је док се нова позната Српкиња није нашла на новчаници. Овог пута то је била сликарка Надежда Петровић чији се лик и данас налази на 200 динара.

Хрватска куна не може се похвалити ни с једном новчаницом на којој је жена, али ипак има земаља на свету чије новчанице красе лица истакнутих жена. Јако велике шансе да им лице осване на некој од новчаница имају чланови краљевске породице.

Међу члановима и чланицама истакнуто место има и краљица Елизабета II чије се лице тренутно налази на 14 различитих новчаница или кованица.

Али Велика Британија има две изузетне жене чије ћете лице моћи пронаћи на њиховим новчаницама. Осим краљевских гена неким женама место на новчаницама осигурала је и њихова успешна каријера. Kњижевница Џејн Остин постала је друга жена чији се лик налази на британским новчаницама. Прошле године на обележавању 200. годишњице њене смрти Џејн Остин нашла се на новчаници од 10 фунти, пише ББЦ.

Шведска пак предњачи по броју жена које су успеле учинити нешто иначе резервисано само за мушкарце. Тако се на новчаницама од 20 шведских круна налази још једна позната књижевница, ауторка светски познатих прича о Пипи Дугој Чарапи – Астрид Линдгрен. Наћи ће се ту и лик Грете Гарбо, познате глумице и добитнице Оскара те Биргит Нилсон, славне оперске певачице.

Мексико је посебну почаст одао својој уметници Фриди Kало чији се лик налази на новчаницама од 500 песоса. Уз књижевнице и уметнице на апоенима се налазе и жене које су се у историју књиге уписале захваљујући својој храбрости и посебно јер су се успротивиле познатим диктаторима.

Доминиканска република одала је почаст сестрама Мирабал на новчаницама од 200 песоса. Ове политичке активисткиње из групе “Лептири” биле су важан симбол отпора диктаторском режиму Рафаела Трухиља. Неколико пута су ухапшене а 25. новембра 1960. године, на повратку из затвора где су посетиле своје супруге, пресрела их је Трухиљова тајна полиција на путу између градова Сантијаго и Пуерто Плата. Све три сестре и возач били су задављени и поломљених костију, а аутомобил је пронађен у провалији планине Ла Цумбре, чиме се желело прикрити прави разлог њихове смрти.

Вест о њиховој смрти разбеснила је народ, а њихова брутална ликвидација била је један од догађаја који је ојачао покрет против Трухиљовог режима, на којег је 30. маја извршен атентат. У Доминикани су сестре Мирабал и данас снажан симбол феминистичког покрета и отпора диктатури. Слављене су и познате а прича о њима, њиховом животу и раду део је постава Националног музеја историје. Чини се ако се борите за демократију у вашој земљи, имате и доста добре шансе да завршите на некој од новчаница.

Након пада диктатора Фердинанда Маркоса, Kоразон Акино изабрана је за прву председницу Филипина. Била је поштована широм земље због повратка демократским вредностима. У свету је позната као заговорница демократије, мира, женских права и верских врлина. Изабрана је за 11. председницу Филипина, а на власти је била од од 1986. до 1992. године. Уз то што је била прва жена председница Филипина, остаће уписана у историју као и прва председница неке од азијских држава.

Најмање шансе да буду на новчаници имају Американке од којих се ниједна никада није појавила на било којој новчаници. Најближе томе дошла је 2000. године Сакагава. Америчка владина агенција УС Минт представила је комеморативну кованицу на којој је приказана ова Индијанка која је 1806. године Луису и Kларку помогла у њиховој историјској експедицији на Запад, на подручје које је дотад било потпуно непознато и неистражено.

До данас остаје поносни симбол храбрости и снаге америчких Индијанаца. Аболиционистичка активисткиња Харијет Табман требала је да замени Ендру Џексона на новчаници од 20 долара до 2020. године, али чини се како је план засада на чекању.

Табман је позната је по надимцима Црни Мојсије, Деда Мојсије и Мојсије Њеног народа. Рођена је као ропкиња у држави Мериленд, одакле је 1844. године побегла на север користећи се тзв. подземном железницом. Након тога је уз помоћ аболициониста организовала 19 експедиција тоеком којих је ослобођено 30 робова. Јужњачки робовласници су јој уценили главу на 40.000 долара. Ако и када добије коначно одобрење требаће проћи године да новчаница с њеним ликом буде у оптицају.

Иако живимо у времену када бележимо константан пораст плаћања путем интернета, још увек користимо готовину. И даље ће већина оних који се баве финансијама и новцем заобићи жене приликом одабира за лице новчаница. Без обзира што широм света постоји безброј примера жена које су својим радом и деловањем заслужиле да им се ода почаст, па и на овакав начин. Ипак је реч о половини светске популације, чије представнице нису у истој мери заступљене на новчаницама или кованицама. Можда би се истакнутим женама и на такав начин требала одати почаст. Верујемо како би се у свакој земљи могло наћи много кандидаткиња за ту, до сада у већини случајева, част резервисану само за мушкарце.

(Телеграф.рс/Еxпресс.хр)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here