НОВЕ ЕМИСИЈЕ НА РАДИО БЕОГРАДУ 2

Поделите:

 

Од понедељка 15. октобра у програмској шеми Радио Београда 2, радним даном у 13. 45, биће четири нове петнаестоминутне емисије. Понедељком ће на програму у овом термину бити емисија документарног програма „Вокс попули – народ говори“, коју ће припремати Милена Радић. Уторком ће, у емисији „Памтивек“, у избору Снежане Бићанин, слушаоци моћи да чују одабране снимке из Звучног архива Радио Београда, средом ће, у овом термину, као и до сада, бити емитована „Антологија песника“, четвртком ће на програму бити „Позитивна трема“, у којој ће Ана Ћирица разговарати са музичарима, петком ће, у емисији „Записи с предумишљајем“, сликар Милутин Дедић говорити о мање познатим местима, људима и појавама.

Vox populi

Наши медији су пуни текстова и емисија у којима бројне такозване јавне личности, уметници, критичари и аналитичари говоре о себи и појавама у јавном, политичком и културном животу. Међутим, веома је мало програма у којима такозвани обични људи говоре шта мисле о одређеним културолошким појавама, спорним питањима, занимљивим пројектима. „Вокс попули – Народ говори“ је емисија у којој ћемо слушати „обичан свет“, кроз кратке монологе, анкете и говорне сегменте у којима ће случајно одабрани, занимљиви саговорници одговарати на питања Милене Радић, новинарке Радио Београда 2 која је прошле године освојила прве награде на два највећа фестивала документарне радиофоније у Србији.

Памтивек

Емисија која ће покушати да афирмише богатство Звучног архива Радио Београда, у коме се чувају занимљиви, ексклузивни снимци стварани током целог једног века, колико траје историја нашег радија. То богатство протоком времена све више добија на вредности. У њему се налазе звучни записи важних историјских догађаја, разговори са најважнијим личностима двадесетог века, стихови у интерпретацији најчувенијих песника. Емисија „Памтивек“ покушаће да упозна слушаоце Радио Београда 2 са неким од тих ретких снимака.

Позитивна трема

Ауторска музичка емисија Ане Ћирице усмерена на нашу музичку сцену и бави се превасходно темама у вези са класичном музиком ( уз повремене искораке у друге области -џеза, wорл мусиц…) Циљеви ове емисије информативног и едукативног карактера су: усмерити пажњу музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима. Поред портретисања неафирмисаних музичара, биле би анализиране и различите теме кроз призму одржаног концерта, утицају музичке и медијске индустрије на квалитет и етичку димензију уметничке музике…

Записи с предумишљајем

Људи, њихова дела и трагови које су оставили, од најранијих дана привлачили су пажњу аутора емисије ,,Записи са предумишљајем”, сликара Милутина Дедића. Овај наш познати сликар с временом је све више увиђао важност трагова минулих времена, чак и онда када су митови и легенде надмашивали историјске чињенице. Блиска му је у том погледу и мисао да крај и град који немају своје легенде, немају ни своју историју. У жељи да свеобухватније сагледа људе и њихова дела, аутор је, поред проучавања одговарајуће литературе и архивске грађе, своја истраживања поткрепио и путовањима, са којих нам доноси аутентичне, занимљиве приче.

***************************

У години када слави 60 година постојања Радио Београд 2 организује у галерији РТС и директно преноси серију концерата под називом „Гудачи у галерији“. На другом у серији ових концерата, у уторак 24. октробра у 19 часова гудачки квартер ТАЈЈ свираће „Словенске варијације“.

Од прошле године Радио Београд 2 организује у сарадњи са Коларчевом задужбином програмски циклус „Поезија уживо“, у којем наши најпознатији песници, суботом увече говоре своје стихове, уз директан пренос на нашем програму. Први у другом циклусу програма „Поезија уживо“ биће вече српско – јапанске песникиње КАЈОКО ЈАМАСАКИ у суботу 27. октобра у 19 часова у дворани задужбине Илије Милосављевића Коларца. Од ове године Радио Београд 2 организује вечери „Поезија уживо“ и у Народном позоришту у Нишу, где ће наступити песници који су имали најпосећеније вечери прошле године.

На предстојећем 63. међународном сајму књига Радио Београд 2 представиће две своје едиције које објављује у сарадњи са издаваштвом РТС. У понедељак 22. октобра у 19 часова на Платоу „Бранко Миљковић“ представићемо нашу едицију „Тимочка лира“ у којој објављујемо прве књиге најбољег младих песника, добитника истоимене награде на Фестивалу културе младих у Књажевцу. У петак 26. октобра у сали „Васко Попа“ у хали 1а представићемо нашу едицију „Књига године“, посвећену добитницима награде „Никола Милошевић“, коју Радио Београд 2 додељује за најбољу књигу у области филозофије, естетике и теорије књижевности.

Изложба БИТИ ДРУГИ, којом Радио Београд 2 обележава 60 година постојања налази се у званичном програму овогодишњег Сајма књига и биће постављена у Хали 2 Београдског сајма.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here