Нови амерички амбасадор у Београду: Нормализација независног Kосова и браћа Битићи

Поделите:

Нови амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри, који ће на том месту наследити Кајла Скота, тренутно ради као заменик амбасадора САД у Москви.

Пре доласка у Москву био је задужен за Ирак у Стејт департменту где је био задужен за рад с коалицијом за борбу против Исламске државе, будући да је пре тога службовао у Ираку, Турској и Јерменији. Од регионалних искустава има рад у америчког амбасади у Загребу. Дипломирао је на Универзитету Калифорнија и говори руски, турски и како каже “српско-хрватски језик”. Ожењен је и има троје деце. Пре него што је почео да ради у Стејт департменту, Годфри је 12 година службовао у америчкој морнарици. Годфри има изразито негативно мишљење о Русији. Дипломирао је на Универзитету Калифорнија и говори руски, турски и српско-хрватски језик, саопштила је Бела кућа.

Из излагања у САД Сенату од 30. јула новог амбасадора САД у Србији се види да им је битно да Србија остане на путу евроинтеграција, да је “Србија политички и економски лидер и игра кључну улогу у утицају на регионалну стабилност и сарадњу, те да је у стратешком интересу Сједињених Држава да се Србија у свету развија као проевропска и проамерички оријентисана земља.”

Амерички дипломата каже да је најважнија регионална стабилност и да Србија мора да нормализује односе са Косовом како би напредовала ка ЕУ. Годфри је рекао да ће његов приоритет, ако буде потврђен као амбасадор, бити нормализација односа Београда и Приштине и да ће охрабривати обе стране да се врате за преговарачки сто.

„Радимо на томе у Београду, Приштини, Вашингтону и Бриселу, да нађемо начин да Србија и Косово дођу до решења, да одступе од контрапродуктивних корака, којима обе стране прибегавају. Обема странама је потребно да крену напред, а наш посао је да то омогућимо“, рекао је Годфри одговарајући на питање демократске сенаторке Џин Шахин о томе шта се може учинити да Србија и Косово дођу до решења.

“Најважније је да Србија мора да нормализује односе са Косовом“ а то значи прихватање Косова као независне државе и да је то услов за наставак процеса евроинтеграција. “Сједињене Државе и даље подржавају дијалог под окриљем ЕУ, чији је циљ свеобухватна нормализација односа“.

Главни приоритет САД је “нормализација односа Београда и Приштине чиме” ће се амбасадор највише и бавити. На тој линији ће бити и залагање за нормализацију односа Србије и региона то јест на прихватању као реалности последице неправди и злочина који су променили стање на терену током деведесетих. Затим ће се активно бавити и заштитом прозападних новинара у Србији и њиховом безбедном позицијом коју не сме нико па ни власт да угрожава.

Према његовим речима, демократија и владавина права су важан елемент деловања САД у Србији, због чега он жели да промовише и брани демократске вредности.

– Насиље над новинарима и претње насиљем новинарима у Србији повећавају аутоцензуру и спречавају могућност новинара да објективно информишу јавност – рекао је кандидат за новог амбасадора САД у Србији.

Поред тога ту је и борба за јачање права мањина, која су реално на много већем нивоу но у САД. Но то све није никаква препрека да се иде даље у јачање права мањина како год их дефинисали. Примећује и да је учешће Србије у мировним мисијама међу највећим по броју становника у Европи као и да су задовољни ефектима сарадње Националне гарде Охаја и Војске Србије. Као и други амерички званичници инсистира на томе да Србија процесуира оне који су одговорни за смрт браће Битићи који су били ОВК терористи али и амерички грађани.

Видовдан

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here