НОВИ KУЋНИ РЕД ЈЕ НА СНАЗИ ОД ДАНАС: Има 12 СТАВKИ, ово НЕ СМЕТЕ да радите по зградама

Поделите:

Међутим, плач деце или инвалидска колица која стварају буку нису сигурно приоритети у контроли

Нови кућни ред у стамбеним зградама у престоници, који су недавно усвојили одборници Скупштине града, од данас је и званично на снази! Одлука је објављена у Службеном листу Београда 12. новембра, уз напомену да „ступа на снагу осам дана од објављивања“.

Многи детаљи били су познати још пре шест месеци, али су сада забринути не само станари него и професионални управници зграда. Већ на први поглед је јасно да ће бити веома тешко утврдити да ли је прекршен кућни мир или не, односно ко ће и на који начин мерити ниво буке у становима и зградама.

– Kонтролу спроводе инспектори за заштиту животне средине преко овлашћених организација које врше мерење буке – рекла је за Београдску хронику РТС, Оливера Милутиновић из Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

Она, међутим, указује на један проблем.

– У овом тренутку комунална инспекција и комунална милиција немају могућност директно да врше мерење јер немају овлашћење по закону, могу само неспоредним опажањем. Међутим, плач деце или инвалидска колица која стварају буку нису сигурно приоритети у контроли – додала је Оливера Милутиновић.

1 . Kућни мир

Kућни мир је предвиђен од 16.00 до 18.00 и од 22.00 до 7.00. Викендима од 14.00 до 18.00 и од 22.00 до 8.00 суботом, а недељом до 10.00. До сада је дневни одмор био од 13.00 до 17.00 и од 22.00 до 6.00.

2. Забрањено (1)

За време кућног мира забрањено је трчање, викање, скакање, употреба кућних апарата и вентилационих система који нарушавају тишину. Граница је 35 децибела дању, односно 30 ноћу.

3. Забрањено (2)

Забрањено је кроз прозоре, врата, балконе бацати било какве предмете, смеће, остатке хране, просипати воду, трести постељину, столњаке…

4. Kо контролише?

Послове инспекцијског надзора врше комунални и грађевински инспектори, али и комунални милицајци који могу да издају прекршајне налоге.

5. Kо мери буку?

Проблем у спровођењу кућног реда могла би да представља чињеница да би буку требало да мере инспектори за заштиту животне средине преко овлашћених организација, а не комунални инспектори или комунални милицајци.

6. Фотке не вреде

Kао доказ неће моћи да се користе фотографије. Дакле, ако снимите да неко баца ђубре са терасе или пере тепих на њој, ништа неће вредети ако то не виде и комунални инспектори.

7. Дозвола за радове

Станар који изводи грађевинске и сличне радове дужан је да обавести управника и покаже му одобрење надлежног органа, ако је за њих законом прописана обавеза. За које радове су вам потребне дозволе, а за које нису, можете прочитати до детаља у својеврсном водичу „Блица“.

8. Закључавање врата

Закључавање улазних врата обавезно је лети од 23.00 до 6.00, а зими један сат дуже – од 22.00 до 6.00.

9. Евиденција станара

Управник води евиденцију о власницима станова, као и лицима којима су издати у закуп (име, презиме и матични број). Станар је дужан да управнику пријави податке у року од осам дана од промене.

10. Забрањено пушење

Забрањено је бацати или остављати отпатке, смеће и нечистоћу по степеништу или другим заједничким просторијама, као и пушење на степеништу или ходнику.

11. „Закључан“ кров

На кров и неопходну кровну терасу приступ је дозвољен само стручним лицима ради поправки, постављања антена и сличних уређаја, уклањања снега, леда и слично.

12. Игра и паркинг

Скупштина стамбене заједнице одлучује о начину коришћења и одржавања земљишта за редовну употребу зграде. Може бити одређен део за игру деце, трешење тепиха, паркирање аутомобила…

13. Затворени прозори

Управници морају да воде рачуна о сервисирању противпожарне опреме, лифтова, громобрана, као и ако је неки прозор у згради отворен у време невремена.

14. Најава прослава

Уколико желите да организујете прославу у свом стану, мораћете то комшијама да најавите најмање два дана унапред. И да завршите до 1.00.

15. Kазне до 50.000

За ремећење кућног мира предвиђене су казне од 5.000 динара за физичко до 50.000 динара за правно лице.

Цех би могли да плате и управници и то 10.000 динара за оне „из својих редова“ до 20.000 динара за „професионалце“.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here