NOVI LIDER GRČKE izneo svoj stav o KOSOVU

Podelite:

Lider Nove Demokratije Kirijakos Micotakis večeras je, posle pobede na vanrednim parlamentarnim izborima, obećao da će naporno raditi na tome da zastupa sve Grke.

Prošle godine, Micotakis je bio u poseti Beogradu i rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću (prema Vučićevim rečima) da ta zemlja neće menjati svoju poziciju po pitanju Kosova i Metohije i da Beograd može da računa na podršku Atine po pitanju teritorijalnog integriteta i u budućnosti.

Micotakis je tada rekao da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine, ali smatra da jednostrani potezi ne pomažu, već, naprotiv, stvaraju lošu atmosferu.

– Mi taj dijalog podržavamo u najboljem smislu – rekao je Micotakis na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahvaljujući na gostoprimstvu, Micotakis je rekao da mu je ovo drugi put da boravi u Beogradu, te istakao da Srbija u grčkom narodu ima i zauvek će imati tradicionalnog, stabilnog i iskrenog prijatelja.

Konzervativna Nova demokratija pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, porazivši vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pokazuju preliminarni rezultati.

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu 45 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Nova demokratija osvojila 39,74 odsto, što je 158 mesta u parlamentu, prenosi Rojters.

Siriza je osvojila 31,44 odsto glasova, odnosno 86 mesta u parlamentu.

Cipras je priznao poraz na parlamentarnim izborima i pozvao telefonom Micotakisa da mu čestita na pobedi.

Micotakis će sutra položiti zakletvu za kao novi premijer Grčke, a posle toga obaviće se primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here