Нови одговор Аји Јунг из Министарства културе

Поделите:

На јучерашњој конференцији за медије, оснивач Београдског фестивала игре Аја Јунг, у свом препознатљивом маниру, говорећи о финансирању те манифестације од стране Министарства културе и информисања изрекла је одређене судове на основу података који су извучени из контекста и који самим тим јавност могу да доведу у заблуду, каже се на почетку данашњег саопштења Министарства културе и информисања.

Аја Јунг је подсетимо најављујући јуче фестивал рекла “да су од Министарства културе добили за фестивал само 1.100.000 динара.”

“То је отприлике 10 пута мање у односу на то шта су претходне комисије и претходни министри сматрали да је потребно за организацију светске манифестације”, рекла је директорка Београдског фестивала игре.

Из Министарства јој данас одговарају да је “случајно или намерно пропустила да примети да је укупни буџет за културу умањен, па тако и средства намењена конкурсима”, као и то да “Kомисија није имала прецизан увид да ли, када и у ком формату ће Београдски фестивал игре бити одржан.”

“Познато је да је овогодишњи фестивал требало да буде одржан у марту, али је због пандемије одложен. Kада је почела са радом, Kомисија за уметничку игру располагала је и том и чињеницом да су средства из буџета намењена конкурсима умањена на захтев Министарства финансија. Имајући у виду померање термина, недефинисани обим одложеног фестивала, а пре свега велику неизвесност да ли ће фестивал уопште бити одржан због алармантне ситуације која је задесила читав свет, Kомисија је Београдском фестивалу игре определила 1.100.000 динара, сматрајући то за износ адекватан датим околностима. Јунг наводи да је опредељени износ десет пута мањи у односу на издвајања неких ‘претходних комисија’, случајно или намерно пропустивши да примети да је укупни буџет за културу умањен, па тако и средства намењена конкурсима, као и да приликом рада Kомисија није имала прецизан увид да ли, када и у ком формату ће Београдски фестивал игре бити одржан”, истичу у Министарству и потом подсећају колико су новца издвојили за Фестивал игре претходних година

“Министарство културе и информисања определило је знатна средства за суфинансирање Београдског фестивала игре: 2017. и 2018. године по 11,5 милиона динара, а претходне 2019. године пуних 12 милиона динара. Напомињемо да је укупни буџет за уметничку игру од 2016-2019. године износио 99 милиона динара, од чега је Београдски фестивал игре добио 47 милиона или 47,47 одсто, а да су укупна издвајања Министарства културе и информисања за Београдски фестивал игре у периоду од 2016. до 2019. године износила 51.467.201 динар односно близу пола милиона евра.”
Аја Јунг је на поменутој конференцији за медије јуче подсетила да је Град Београд током ванредног стања укинуо овогодишње конкурсе за суфинансирање пројеката у култури. То је вероватно једина тачка где се директорка Београдског фестивала игре и Министартсво културе слажу пошто и ови други данас наглашавају тај податак.

Подсећамо да се Београдски фестивал игре углавном одржава у престоници наше земље, а да је Град Београд ове године обуставио конкурсе, истичу у Министартсву.

Према њиховом мишљењу управо очување “институције конкурса Министарства и издвајање средстава за Београдски фестивал игре, али и многе друге културне садржаје” довољно говоре “да ли се Министарство културе и информисања борило за уметнике у време пандемије”.

“Надамо се да ће следеће године у целом свету бити нормализовани услови за одигравање културних манифестација и да ће Београдски фестивал игре бити реализован у пуном капацитету, уз као и до сада за српске стандарде велику и издашну финансијску помоћ Министарства културе и информисања”, закључује се у саопштењу Министартсва културе и информисања који је потписала в.д. помоћника министра културе и информисања Ивана Дедић.

Иначе, Аја Јунг је јуче истакла да “смо љубоморно гледали” како се “неки министри културе у Европи, свету и нарочито у региону боре за финансијску подршку својим институцијама и уметницима”, у тренуцима када је “вирус успео да затвори све институције културе на планети и заустави уметнике, идеје и пројекте”.

На тим примерима се види, сматра она, “како један озбиљан министар културе може да амортизује много проблема”.

То је на неки начин био наставак њене овонедељне оштре полемике са министром културе Владаном Вукосављевићем у којој је поручила да смо током и после пандемије “још једном схватили да Србија нема министра културе”, поручивши му “путуј мајсторе, срам те било”, на шта јој је он одговорио да неће дозволити “да пречицом долази до буџетског новца”.

nova

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here