Нови Пазар једини град у Србији где мушкарци и жене не могу заједно на базен: Подела важи и за децу!

Поделите:

Забране постоје и у теретанама

Нови Пазар једини је град у Србији у коме постоје одвојени термини на базенима за мушкарце и за жене. Одвојени термини осим на базенима постоје и у теретанама.

Па тако мушкарци на градском базену могу да се купају сваког дана од 10 до 15 и од 17 до 19 сати, а једини женски термин је по највећој врућини од 15 до 17 часова и мушкарцима је тада строго забрањен улазак.

Овакав распоред термина и одвајање мушкараца и жена уведен је последњих 15 година, када су се, како тврде упућени, појавиле вехабије у Новом Пазару.

– Сећам се да смо као деца сви заједно ишли на базен. Додуше, ово је традиционална средина, па жене никада нису ни ишле на базен, али девојчице и девојке јесу заједно са дечацима. То нам је била једина прилика да видимо оскудно одевене девојке јер их на улицама није било – искрено прича Новопазарац Суад Мартиновић (45), који и даље редовно долази на базен.

Раздвајање термина је заживело и на другим базенима у околини града и у приватним спа-центрима.

– Покушали смо да имамо породичне и заједничке термине, али није нам се исплатило и вратили смо се на мушке и женске термине. За сада то функционише добро, а женама смо изашли у сусрет и дозволили да граница за дечаке у женским терминима буде до 6 година. Многе покривене жене су се буниле што дечаци долазе на базен у женском термину – кажу у једном спа-центру.

Новопазарке су подељених мишљења, али углавном су против оваквих подела, јер је то учињено из верских разлога.

– Говоре да хоће да развијају туризам, диче се и хвале бањама и спа-центрима, а када рецимо, дође породица из Kраљева, шокира се јер не могу заједно да користе садржаје. Уместо да се развијамо, ми се враћамо у 16. век. Где да се заједно купају мајка и деца? – љутито пита Амела Тандир (31).

У градској управи кажу да нису они ти који треба да одлучују како ће базени радити и распоређивати термине, јер у граду постоји само један олимпијски базен, који се последњих година даје у закуп угоститељским фирмама.

Србија данас

Поделите:

5 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here