НОВИ ПРИТИСАК ЗАПАДА: Удар на неутралност Србије

Поделите:

После рата у Сирији и сукоба с Русијом, Запад припрема нови пакет притисака на нашу државу и руководство да би изабрали страну.

После ракетних удара у Сирији и директном конфронтацијом с Русијом, Запад је спреман да појача и притиске на Србију, у оквиру геостратешког надмудривања са Кремљом.

У том циљу, како преносе наши извори, није искључено да западни центри моћи припреме нови пакет уцена на Београд око питања Косова и Метохије, Републике Српске и наших веза с Москвом, како би нас приморали да у глобалном судару изаберемо страну и полако напустимо политику неутралности.

Како сазнајемо у дипломатским изворима, ова очекивања биће појачана наредних недеља, поготово кроз процес нормализације односа Београда и Приштине, који се води под покровитељством ЕУ. Није искључено ни да се из Брисела наредних дана Београду испоручи и конкретан захтев да се прикључи некој од резолуција или одлука Уније у вези са Сиријом.

Такође, јачаће притисци и да Београд, као гарант Дејтонског споразума, покуша да умири и „дисциплинује“ Милорада Додика, али се најжешће уцене очекују када је реч о одбијању Србије да се прикључи санкцијама уведеним Москви.

Русија, с друге стране, инсистира на партнерским везама, односно на томе да останемо неутрални, а то је у понедељак председнику Александру Вучићу у Београду пренео и Сергеј Наришкин, шеф руске Спољне обавештајне службе.

Са Андрићевог венца је саопштено да се разговарало о безбедносној ситуацији на Балкану, у Европи и свету. Из руске Спољне обавештајне службе (СВР) поручено је да су обе стране оцениле да је неопходно поштовање међународног права у решавању регионалних сукоба и нагласиле став Русије и Србије о неопходности да све чланице УН без изузетка доследно поштују Повељу УН.

Вучић и Наришкин, који се у понедељак састао и с патријархом Иринејом, истакли су и неопходност сарадње СВР и српске БИА у борби против међународног тероризма и нових претњи и изазова.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић не крије да очекује притиске из ЕУ на Србију да промени став у односу на Русију, али он такву могућност – одбацује:

– Ми према пријатељима не можемо да се опходимо на такав начин. То не би било у складу с националним и државним интересима. Не би било ни морално ни политички исправно да Србија с једне стране тражи подршку земаља у вези с Косовом, а да се с друге придружује рестриктивним мерама и санкцијама против њих.

Овакве позиције Србије у понедељак је потврдио и потпредседник Владе Небојша Стефановић:

– Захваљујући Вучићу, држава не уводи санкције Русији, јер он има политичку снагу да може да одлучи тако нешто, свестан свега што је последица нечега таквог, и не пада нам на памет да признамо независност КиМ.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је очигледно да следе велики и помпезни притисци Запада на Србију, али сматра да они неће имати велики „домет“:

– И они су свесни тога да не могу да траже од нас да скочимо у амбис. Покушаће да нас „ломе“ око Косова, Српске и тражиће да се дистанцирамо од Русије. Србија треба да задржи модел неутралне спољне политике и да се на ове претње не осврће превише.

Са држањем садашњег курса као једине исправне и могуће политике слаже се и професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић:

– Позиција коју је заузео Вучић је најбоља опција. Треба се држати подједнако близу и подједнако далеко од обе стране. Само тако можемо да сачувамо мир и безбедност.

ВУЧИЋ: РЕШЕЊЕ ЗА КиМ НЕ ДОНОСИ ПОНИЖЕЊЕ

Председник Александар Вучић рекао је у понедељак да је сигуран да решење за Косово неће бити безболно, али да му је циљ да грађани Србије њиме не буду понижени.

– Ако заиста желите решење онда морате најпре да победите на референдуму у својој земљи. Није ми циљ да нешто кажем да бих задовољио некога на Западу – рекао је Вучић, и додао да ће с којим год предлогом да изађемо, он бити дочекан на нож, како у Европи и свету, тако и у Србији.

Вучић је казао и да није сигуран да ће крајем априла понудити своје решење, али да гарантује да ће вредно радити да до њега дође.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here