Нови проблеми због миграната у Шиду, грађани протестују и траже повратак Војске

Поделите:

Ми разумемо њихову муку, али не можемо да будемо заточеници у свом граду, кажу мештани Шида који су протестним окупљањем указали на проблеме и инциденте са мигрантима. Очекују од надлежних да врате сигурности и безбедност у њихову општину.

Око плаца жица, траке и упозорења, а на салашу првом до мигрантског центра у Адашевцима аларм и рефлектори. Да би заштитио и кућу и окућницу, Миленко Гићанов се од пиштаљке и мегафона не одваја.

“И дању и ноћу упадају, долазе, отклапају кошнице, ваде ремове са медом, растурају кошнице буквално, појели су шест тона кукуруза, башту, воћњак уништили, све је полицијски записано, трећа, четврта година то већ траје”, жали се Миленко Гићанов из Адашеваца.

Проблема је све више од када је војска отишла из општине, поново се окупљају и пале напуштене куће, има их свуда и по селима и у граду, кажу мештани Шида забринути за безбедност.

“Стрепим за своју децу, они константно ремете наш мир, упадају у наше домове, пљачкају и доста је инцидената било”, каже за РТС једна грађанка.

Предраг Даниловић, представник омладине Шида, износи захтеве грађана.

“Наши захтеви су да се сви илегални мигрант склоне са улица, да се редукује број миграната са капацитетима наше општине, да се подхитно врати Војска јер смо итекако бли сигурни када је Војска штитила те прихватне центре и да се невладима организација ‘No name kichen’ подхитно исели да територије општине и Републике”, истиче Даниловић.

У три мигрантска центра у општини са око 30.000 становника смештено је 1.900 миграната. У Шиду их је 250. Број илегалних који свакодневно покушавају да пређу границу се не зна.

“До сада смо врло ретко имали притужбе полиције на наше кориснике, углавном су виновници тих инцидената мигранти који се налазе у транзиту и који се ретко појављују у центрима или одбијају да уђу у сyстем који је организовала држава”, сматра Владимир Шуловић, шеф смене у прихватном центру Шид станица.

Захтеве са протестног скупа и шетње, забринути мештани Шида упутили су Комесаријату за избеглице и локалној управи преноси РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here