Нови Сад добио прву недељу Геј поноса: Програм креће од понедељка

Поделите:

Новосадска недеља поноса биће свечано отворена у плавој сали Скупштине града

Прва Новосадска недеља поноса, у оквиру које ће се одржати и Новосадски прајд, почеће сутра, 13. маја на више локација у Новом Саду, а у организацији групе “Изађи” из Новог Сада, уз подршку Града Новог Сада и Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019.

Новосадска недеља поноса заказана је у седмици у којој се обележавају Међународни дани борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (ИДАХОБИТ).

Новосадска недеља поноса биће свечано отворена у понедељак у плавој сали Скупштине града, а у оквиру отварања одржаће се и трибина. Понедељак ће обележити и изложба фотографија ‘Трансбалкан’ Александра Црногорца.

Уторак је посвећен младим припадницима ЛГБТИ заједнице и дискусији у KЦ Лаб. На истом месту биће пуштани филмови, а биће приређена и журка.

У среду ће у друштвеном центру ‘Изађи’ бити активности које спроводе родитељи ЛГБТИ омладине.

У четвртак публику очекује предавање “Зашто хомосексуалност и трансексуалност нису болест” у канцеларији Опенса у Лазе Телечког, као и активност “Упознајте Да се зна волонтере”.

Новосадски прајд заказан је за петак у 12 часова на Тргу републике. Увече ће у Фирцхие Тхинк Танк студију у Kинеској четврти бити организована “Драг уп” журка, што је, највећи драг шоу организован у Новом Саду.

Циљеви Новосадске недеље поноса и Новосадског прајда су, како је раније за 021 рекао координатор програма јавног заговарања групе “Изађи” Филип Kоцевски, указивање на положај ЛГБТИ популације и остваривање права која су загарантована Уставом Републике Србије, подизање видљивости ове рањиве групе у Новом Саду, оснаживање локалног и покрајинског ЛГБТИ покрета и активиста/киња; оснаживање младих ЛГБТИ особа.

– Овом манифестацијом желимо да повећамо разумевање и затражимо подршку већинске популације за ЛГБТИ особе, кроз заједничко учествовање у свим активностима. Група ‘Изађи’ жели да допринесе изградњи демократског друштва у којем сваки појединац и појединка могу уживати иста права без обзира на своју сексуалну оријентацију и родни идентитет. Овим догађајем желимо заправо да оснажимо младе особе на локалу и да им покажемо да постоје и организације и људи који се боре за њихова права – рекао је Kоцевски.

Kоцевски је истакао да су за организацију Новосадске недеље поноса и Новосадског прајда добили пуну подршку Града Новог Сада, као и локалне полиције, без чега организација не би била могућа на овако успешан начин.

Телеграф

Поделите:

3 Коментари

  1. Филип Kоцевски…. име еврејско, презиме еврејско, а зна србски. Ради за еврејску ствар – руши традиционалне православне вредности.
    קָצַב [לִקצוֹב, קוֹצֵב, יִקצוֹב]
    кацав [ликцов, коцев, йикцов]= 1. отрезать, отрубать 2. определять, устанавливать

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here