НОВИ САД ЈЕ ЕВРОПСKА ПРЕСТОНИЦА KУЛТУРЕ 2021

Поделите:

Нови Сад је у Бриселу проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину!
Након финалне презентације пројекта „Нови Сад 2021“, коју је данас у Бриселу одржала новосадска делегација, панел независних експерата донео је историјску одлуку да први град ван ЕУ који ће понети титулу буде управо Нови Сад!

Одлука је донета након посете панела експерата Новом Саду и детаљне анализе финалне апликације на 112 страница. У завршној фази, данас је одржана и “одбрана” кандидатуре уз вишесатно усмено представљање апликације од стране делегације састављене од новосадских уметника, професора, урбаниста и кустоса, коју су предводили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПK 2021 Немања Миленковић.

– Мислим да је овог тренутка пуно срце сваког Новосађанина, јер сви ми заједно чинимо Нови Сад оним што јесте, а од сада цела Европа потврђује да смо центар културе! Много је труда, идеја, креација, личних импресија скројених у уметничка дела, саткано у дух нашег лепог Новог Сада, и коначно је стигла потврда наше изванредности са највишег нивоа у Европи. Добијање титуле Европске престонице културе отвара нова велика врата за даљи развој Новог Сада али и целе наше земље, и не само у области културе. Ова титула потврђује да је култура истински покретач позитивних промена у друштву које поред стварања нематеријалних вредности имају и реперкусије на економију. Честитам великом тиму који је вредно и предано радио на апликацији Нови Сад 2021, свим Новосађанима који су посредно учествовали у том послу, и од срца се захваљујем културним велепосленицима који су нам пружили несебичну подршку. Ово је награда за синергију, уједињену и заједничку акцију – истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Пројекат Нови Сад 2021 осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала Града који за циљ има да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада.

Град Нови Сад ће кроз пројекат Нови Сад 2021 развити свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора са тежиштем на оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи

 

NS  info

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here