НОВИ САД – Пјер Манјо: Масони су укинули ропство!

Поделите:

ДА на тематику о масонерији, као и обландама мистичности која већ вековима прати друштва „слободних зидара,“ нису имуни ни Новосађани, показала је вечерашња трибина „Масонски утицај– мит или стварност“ у Културном центру Новог Сада.

Домаћин трибине Данило Копривица пред публику која је испунила салу КЦНС-а, као саговорнике за ову тему позвао је Пјера Манјо – сока, члана Савета Реда највишег тела Великог Оријента Француске и проф. др Жолт Лазар, редовног професора Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Публици је најпре приказан кратак филм о Великом Оријенту,највећој масонској ложи у Француској која је присутна и код нас, а чија делегација ових дана борави ових дана у Новом Саду.

У обраћању публици, Пјер Манјо – сок казао је да масони, односно „слободни зидари“ теже срећи и хуманости за све човечанство, а затим навео пример из 18 века,када се издвојила група мислилаца која се бавила многим питањима укључујући и ропство.

– Године 1794.године ропство је укинуто, а 1802.Наполеон Први поново га је увео.Током наредних тридесетак година, “браћа“ су размишљала о методама дефинитивног укидања ропства. Виктор Шелшев водио је те разговоре и управљао тим размишљањима.Појединац у томе не може да успе без уплитања у политику са девизом „слобода, једнакост, братство“.Тако је 1848.ропство потпуно укинуто – рекао је гост из Француске.

Проф. др Жолт Лазар, аутор књиге „Настанак масонерије“ (2009) чије треће издање у припреми,објаснио је да се код нас али и у свету генерално о масонству мало зна и „обични“ људи представу о масонерији углавном темеље на својим очекивањима. Озбиљних историјских, социолошких и културолошких студија о „слободним зидарима“ нема много.

– Истражујући ову проблематику настојао сам да набавим релевантну литературу и изворе и да не подлегнем антимасонској бројној пропаганди – рекао је проф Лазар наводећи да лично није члан ниједне масонске ложе.

Он је као лошу пропаганду окарактерисао схватање да су масони завереничка организација која покушава да изврши неки политички преврат.

Проф. Лазар је, прецизирао, да по правилима реда која их обавезују, масони не учествују у политичким превратима попут завереника, али то не значи да не могу да се боре против нехуманих система.

Завереници су, по проф.Лазару били припадници тајне организације „Црна рука“.У Србији по његовом виђењу тренутно постоји десетак ложа.

Прве личности са ових простора, које се везују за масонерију, били су претежно народни просветитељи, промотери образовања и науке, а касније и политички и друштвени ујединитељи.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here