НОВИ ШОK ИЗ ПОДГОРИЦЕ: СПЦ може да се региструје кад прибави крштеницу и ЈМБГ Светог Саве?!

Поделите:

Судећи према одредбама црногорског Закона о слободи вероисповести, да би Српска православна црква могла да се региструје као верска заједница у тој држави, мораће да пронађе матични број и извод из књиге рођених Светог Саве.

Kолико је црногорски Закон о слободи вероисповести апсурдан, говоре и његови чланови у којима се наводе услови за регистрацију неке верске заједнице. С обзиром на то да Српска православна црква у Црној Гори постоји од оснивања 1219, она на те услове, апсурдно је, али је тако, не може да одговори.

Историчар Дејан Ристић прокоментарисао је спорне апсурдне чланове црногорског верског закона.

– У једном од чланова тог закона наводи се да свака верска заједница мора да се региструје и мора да поднесе посебну пријаву која, поред осталог, подразумева то да назив верске заједнице мора да се разликује од било којих других верских заједница и не сме да садржи назив било које друге државе или њена обележја. То значи да православна црква у Црној Гори не може да се зове Српска православна црква, јер је то обележје друге државе – напомиње Ристиц́.

Закон даље тражи да средиште и адреса верске заједнице мора да буде у Црној Гори.

– Будуц́и да је Српску православну цркву у њеном пуном капацитету основао 1219. Свети Сава, то би значило да би Митрополија црногорско-приморска, односно све наше епархије на територији Црне Горе морале, приликом евентуалне регистрације, прво да избаце реч “српско”, да престану да користе црквену заставу, која је српска тробојка, и да доставе одлуку о оснивању из 1219, са подацима о оснивачу, Светом Сави, који би обухватали, што је потпуно апсурдно, јединствени матични број или број личне карте, доказ о држављанству и пребивалишту са својеручним потписом – каже Ристић.

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here