Нови Теслин музеј на месту старе централе

Поделите:

Заоставштина српског генија сели се на Дорћол. Осим поставке, на 30.000 квадрата и библиотека, научни кампус…

НОВИ музеј Николе Тесле биће изграђен на месту старе електричне централе на Дорћолу у Београду, сазнају „Новости“. Овај објекат биће највећи научноистраживачки центар на овим просторима који ће се бавити животом и делом српског генија из Смиљана. Координационо тело задужено за пројекат тренутно је у фази потраге за инвеститором.

Резултат слика за Нови Теслин музеј

Уместо досадашњих 300 квадрата, на колико се тренутно простире музеј, смештен у кући министра Генчића, будуће здање ће запоседнути простор од 30.000 квадратних метара. Осим музејске поставке, на том месту ће бити смештени библиотека и научни кампус за студенте и професоре из целог света.

– Ово је национални пројекат значајан за нашу земљу и зато је град Београд захвалан Влади, која је одлучила да оформи и припреми све што је неопходно за расписивање међународног тендера на коме ћемо добити инвеститора – каже менаџер Града Београда Горан Весић. – Коначно ће музеј, који годишње има око 100.000 посетилаца, добити нову зграду. Стара централа, која је почела с радом 6. октобра 1893. године, право је место за дом Николе Тесле.

На састанку Координационог тела за праћење изградње новог музеја, којем председава потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, у четвртак су прецизирани детаљи изградње, укључујући процедуре, документацију и динамику релизације.

– Главни циљ је да се до краја године изабере инвеститор – каже Михајловићева. – На састанку је предложено и да се, као пратећи садржаји, на простору предвиђеном за музеј, изграде и други објекти попут центра за промоцију науке, младе таленте, информационе технологије и генетички инжењеринг. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре пружиће сву потребну стручну подршку реализацији пројекта.

Раније су вођене полемике око тога где би требало да почивају остаци Николе Тесле. Српска православна црква предлагала је да се урна пребаци у Храм Светог Саве и буде положена у крипту. Томе су се противили из Музеја Николе Тесле наводећи да урна није експонат већ културно добро и да јој је као таквој месту у музеју. Против измештања урне био је и праунук Теслине сестре, Вилијем Тербо.

Стара централа / Визија музеја

ПРОИЗВОДИЛА ТРИ ВРСТЕ СТРУЈЕ

У близини храма посвећеног Александру Невском, у београдском насељу Дорћол 1893. године почела је да ради прва електрична централа у нашем граду. Она је јединствена по томе што су у њој произвођене две, а потом и три врсте електричне енергије. Од једносмерне струје за осветљење и погон трамваја, до трофазне струје високог напона, која је у граду трансформисана и служила је за погон мотора и потребе највећег дела града. Електрична енергија произведена у првој централи чинила је до Првог светског рата највећи део у укупној производњи у Србији.

ВУЧИЋЕВА ПОДРШКА

МИНИСТАРСКУ радну групу формирала је Влада Србије, којој је председавао тадашњи премијер Александар Вучић, који је и подржао читав пројекат. На челу групе налази се потпредседница Владе Зорана Михајловић, док је заменик председника министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Новости

Поделите:

1 COMMENT

  1. Значи све сте испланирали, само вам фали инвеститор?
    Ух, и ја сам уредио свој живот по 20 параметара – још само да се појави инвеститор …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here