Novinar koga je Gruhonjić izbacio sa tribine: To je fašistička tribina a ne tribina o fašizmu!

Podelite:

Toma Lovreković koga je obezbeđenje Dinga Gruhonjića izbacilo sa tribine u Novom Sadu, apeluje na UNS i NUNS da se oglase i osude fašističko ponašanje organizatora tribine.

Tribina pod nazivom “Reči našeg vremena: totalitarizam-nacionalizam-ekstremizam-ksenofobija” u organizaciji NDNV, sa Dinkom Gruhonjićem kao moderatorom, i učesnicima: Laslo Vegel, Sanja Kljajić, Igor Besermenji, Aleksandar Popov, Maja Leđanac, Darko Šper i Lea Kotlica, počela je incidentom.

Na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koja je večeras trebalo da bude otvorena za sve zainteresovane Novosađane, dogodio se incident kada su iz prostorija grubo izbačeni novinar Tomo Lovreković i student Mihailo Janjić.

Po rečima novinara Lovrekovića, na tribinu je došao u društvu studenta Mihaila Janjića:

 – Čim smo seli prišao nam je čovek iz obezbeđenje i počeo da nas isteruje sa tribine i vređa govoreći: “Đubrad jedna”, “Marš napolje” “Ološ jedna” i sl. Na naše pitanje kakva je ovo tribina protiv fašizma kada se organizatori prema gostima tribine tako ponašaju, čovek iz obezbeđenja me je povukao za ruku u nameri da nas istera sa tribine. Tada se pojavio Dinko Gruhonjić koji je u istom stilu nastavio sa vređanjem govoreći: “Marš napolje, ja ću te lično izbaciti, đubrad jedna!”- rekao je novinar Toma Lovreković.

 – Očekujem da se novinarska udruženja UNS i NUNS oglase i reaguju povodom ovog varvarskog postupka, kao što su reagovali i u nekim prethodnim slučajevima, da stanu u zaštitu profesije i da se suprotstave nasilnicima.- rekao je novinar Lovreković.

 – Tema trbine koju je organizovao Dinko Gruhonjić i NDVN je borba protiv fašizma i totalitarizma. Ako nekom ne daš da prisustvuje tribini šta si drugo nego fašista i totalitarista? Priča Dinka Grhonjića i njegove ekipe je licemerna u potpunosti! Očigledno je da je po Dinku jedino dopustivo mišljenje ono koje se poklapa sa njegovim.- zaključio je Lovreković.

Vidovdan

Podelite:

13 Komentari

 1. Vidovdan tepa ovom mudzahedinu.
  I uvek se tepa muslimanima,te je Mesa Bazdarevic(sluzbeno na eutosportu MESHA),selektor BIH fudbalera,te razni drugi,Hari mata Hari,te onaj islamista iz Sarajeva,sto je pevao sa Zmijanac…a evo sada DINKO?
  DINKO JE SABAHUDIN.
  SABAHUDIN JE IZBACIO SRBINA.
  SABAHUDIN GLUHONJIC
  SABAHUDIN GLUHONJIC
  SABAHUDIN GLUHONJIC
  SABAHUDIN JE ISLAMISTA
  SABAHUDIN JE FASISTA
  hajdemo zajedno
  SA-BA-HU-DIN
  SA-BA-HU-DIN
  Alo Srbi,ima li vas,IMATE LI MOZGA?
  Ne Dinko,vec SABAHUDIN (kakvo ogavno ime a mili nadimak)
  Vidovdan se plasi SABAHUDINA.

 2. TEŠKO KOD NAS PROLAZI PRAVO NA DRUKČIJE MIŠLJENJE I PRAVO NA ZANJE.
  Ništa čudno sa ove tribine u NDNV. Meni je i u Matici srpskoj predsednik oduzimao reč, tj. zvao je obezbeđenje da me izbace zato što sam na sednici Skupštine Matice srpske tražio da se glasa o tome da li sme Pravopis srpskoga jezika Matice srpske da bagateliše Član 10. Ustava Srbije pa da zz srpski jezik određuje i dalje dva pisma kao u vreme srpskohrvatskog jezika. Predsednik Matice nije dozvolio da se o tome uopšte glasa, jer je on procenio da s tuđim pismom u srpskom jeziku mi “čuvamo dubrovačku književnost” koja je na latinici. Strašna glupost s kojom se zanosi predsednik Matice srpske, ne znajući da ne može pismo da čuva dubrovačku književnost nego jezik. Ako je dubrovačka književnost pisana srpskim jezikom, bez obzira na pismo, ta je književnost srpska.
  To je otprilike isti (a u nečemu i gori) postupak predsednika Stanića nego ovaj postupak Gluhonjića. Drukčije mišljenje i sloboda na drukčije mišljenje teško prolazi kod autarnih i slabo obrazovanih ljudi.
  Dakle, po mom mišljenju i ubeđenju, Gluhonjić i Stanić slično rade. A kako sam čuo, rade obojica na Filozofskom fakultetu, pa su možda i zato slični u radu na čelnim funkcijama u svojim oblastima.

 3. G. Zbiljicu

  Cirilica jeste srpsko pismo, cuvamo je i cuvacemo je.
  Ali, bez latinice, nit mi mozemo u svet, nit svet moze u Srbiju.
  Prema tome, potrebne su nam obe. Kao dva oka.

  • Ne glupiraj se, kirilica je na EU novcu, kirilicom Bugari uđoše u Jevropu i nisu je se odrekli, zato ne zamajavaj ovaj narod takvim lažima!

   • Hm,hmm….studenti medicine,farmacije…se,dave u latinici i latinskom jeziku..naravno,i bugari,zavisno od profesije barataju latinicom. Imate citav niz,obavezne upotrebe,kao sto je zeleznicki saobracaj,u evropi,medjunarodni tovarni list cim obrazac,ucesnici su obavezni latinica i nemacki jezik. Rusi su nekada,imali svoj obrazac,kirilicu,rukom popunjano sa mastiljavom olovkom,odustali su…

  • ZAŠTO BI SRBI BILI U SVOM PISMU BILI IZVAN SVETA!?

   Nisu nam potrebna samo ta dva pisma. U kineskom jeziku Vam neće pomoći ni ćirilica ni latinica. Treba nam i grčko, i arapsko i svako drugo pismo za druge jezike. Vi, međutim, ne razumete da Srbima ne trebaju dva pisma u svom jeziku i njegovom pisanju. Ko su to Srbi da jedino njima trebaju za njihov jezik dva pisma! Ne trebaju, čoveče! I zato niko drugi ne uvodi drugo, alternativno i suparničko pismo u svoj jezik. Zašto bi samo srpskom jeziku trebala i latinica, pored ćirilice, a englezima, na primer, dovoljna je latinica? Vi, očigledno, ništa ne znate o istorijatu nametanja latinice Srbima i zato ne razumete da je drugo pismo uvek nametano Srbima da bi zamenili svoje pismo. Vi mešate korist od toga što će Srbi znati da upotrebe latinicu u čitanju hrvatskih knjiga (i tu nam je to pismo korisno, pa treba da ga naučimo), ali nam ta latinica, kao ni bilo koje drugo pismo, ničemu ne služi drugom u svom jeziku do da nastavimo zatiranje svoga (ćiriličkog) pisma zamenjivanjem tim tuđim nam pismom. Čak i da su to izvorno oba pisma srpska (a naravno da nisu), zadržavanjem ta dva pisma u pisanju jezika Srba nemaju nikakvu svrhu, osim da se nastavlja zatiranje ćirilice, pa da, kada se ćirilica konačno zameni, Srbi ne budu više ono što su bili hiljadu godina. Tada bismo ulazili u srpske pravoslavne crkve kao tuđe, jer sve što u tim crkvama piše nama bi bilo strano i tuđe. Kako ne umete (ili nećete?) da vidite da niko kao Srbi ne rade sa svojim jezikom i dvama pismima kao mi.
   Dva pisma funkcionalno nisu trajno moguća u bilo kom jeziku, pa ni u srpskom. I zato Srbima i nestaje ćirilica jer se forsira njena zamena tuđim pismom latinicom.

   • Hm,hmm…raja,ko raja,kako joj lakse,a inace,ne delim zabrinutost, nacionalista i nacista…da je pismo ugrozeno,pa eto,moraju Arkan i Ceca da spasavaju ” vaskoliko srbstvo”…. A,crkve imaju ikone,pa nemoze mnogo da se gresi,na primer,banes u crkvu kod Trstenika,sa zida, bleje ikone, Vuka Draskovica,i Draze Mihailovica..ne treba vam ” notar-previdikac”, za kirilicu,sve je jasno,nema sogresenija…

 4. Da li ste me razumeli, poštovani Cvrcak (Cvrcak) da su Srbima ne samo nepotrebna nego i štetna dva pisma u srpskom jeziku? Kad bi nama bila potrebna dva pisma u našem jeziku, bila bi potrebna dva pisma i Englezima u njihovom jeziku.

  • Postovani g. Zbiljicu
   Cenim vasu borbu za cirilicu, jer gledajuci oko sebe, vidim da latinica sve vise potiskuje cirilicu, da se cirilica rapidno gubi.

   Ali, smatram da to uopste nece uticati na nas jezik, jer, nas jezik se savrseno pise standardnom latinicom od 30 slova, a izgleda da je razumljiv i kad je pisan sa 24 slova – kao ovaj moj komentar (tj bez akcenata).

   I nadam se da ce u HR i SLOV biti ponovo izucavana cirilica, makar ukratko, radi juznoslovenske solidarnosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here