Новинар се тајно запослио у кинеској фабрици у којој се прави “ајфон” – издржао је СВЕГА ПЕТ ДАНА

Поделите:

Новинар кинеског дневника “Шангај ивнинг пост” запослио се у фабрици корпорације “Фокскон (Foxconn) у Таи Јуану и открио у каквим ужасним условима живе и раде запослени у постројењу које производи модел мобилни телефон “ајфон”, америчке компаније “Епл”.

Фабрика коју је одабрао постала је позната по масовном штрајку радника, а новинар је због, како је рекао, лоших услова за рад, у њој успео да проведе само 5 дана.

До посла је дошао тако што је контактирао кадровску службу фабрике, где му је речено да свако ко је здрав и поседује исправне личне исправе може да се пријави за посао.

Док је попуњавао пријаву, радник осигурања понудио му је помоћ да брже дође до запослења ако му да 100-200 кинеских јуана (један јуан вреди око шест америчких долара).

Новинар, чији идентитет није објављен, назаво је спаваоницу коју “Фокскон” користи за своје запослене “ноћном мором”.

– Смрди као смеће и људски зној. Испред сваке собе су гомиле смећа. Kада сам отворио свој ормарић из њега су почеле да беже бубашвабе. Постељина коју су ми дали била је прљава – каже новинар кинеског листа.

Његова питања о великој стопи самоубистава инструктори нису игнорисали, али нису били спремни ни да претерано дискутују о њима.

– После тренинга, тражили су да почнемо с радом, иако је већ ноћ. Смемо да одмарамо само током дана. После свих интензивних тренинга и састанака, имао сам грозницу и тешку главобољу. Пре него што почнем с послом, тражио сам да посетим болницу, али ту ради само један доктор, који у исто време лечи четири -пет пацијената – каже новинар, и додаје:

– Током викенда организују се дружења радника, на којима се плеше.

– Домаћин забаве је узео микрофон и рекао: ‘Сви смо под превеликим стресом свакога дана, а не смемо да вриштимо док радимо. Овде можемо да галамимо до миле воље и да се ослободимо стреса – наводи се у сведочењу.

Вечера се у 23.00, а после поноћи наставља се с радом.

“Полеђина ‘ајфона’ поред мене је пролазила сваке три секунде. Морам је узети и означити четири места на њој, па је вратити на траку за мање од те три секунде и без грешака. После неколико сати таквог рада почиње да ме боли врат и мишићи у рукама. Нови радник који је седео преко пута мене био је исцрпљен и накратко легао. Супервизор га је видео и казнио тиме што је стајао 10 минута у ћошку, као некада у школи. Радили смо нон-стоп, од поноћи до шест ујутру, али морали смо да останемо дуже, јер трака иде и нико не сме стати. Умирем од глади и потпуно сам исцрпљен… Kоначно смо престали с радом у седам ујутру – пише даље у исповести.
Наредног дана шефови, пише кинески новинар, раднике третирају на исти начин и сви запослени су бесни.

– Сваки пут када неко од нас узме један део ‘ајфона’, бацимо га на траку и псујемо, како бисмо се ослободили стреса – пише даље кинески лажни радник.

Блиц

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here