Новинари да плате 50 евра ако хоће да извештавају из Брисела

Поделите:

Новинари који у Бриселу прате дешавања у Европској унији пожалили су се да Белгија крши медијске слободе након што им је поручено да ће морати да плаћају 50 евра за извештавање са наредних самита лидера ЕУ, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су се новинарима у протестима на ову одлуку белгијских власти данас придружили и званичници ЕУ који су затражили од владе у Бриселу која је домаћин самита да поново „промисли” о новом закону по којем се наплаћују трошкови безбедносне контроле на скуповима Уније.

Ројтерс наводи да је закон почео да се примењује 1. јуна, али да су новинари на њега обратили пажњу тек јуче када је Савет ЕУ објавио рутински позив на акредитацију за покривање наредног самита у октобру.

У позиву се по први пут наводи да извештачи који имају пребивалиште у Белгији морају белгијским властима да плате обавезну безбедносну контролу.

Белгијско новинарско удружење АГЈПБ саопштило је да би овим законом могло да буде погођено до 1.000 новинара и назвало га кршењем медијских слобода.

Наводи се да је и Федерација европских новинара позвала да се новинари изузму од тих трошкова.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here