Новогодишњи концерти у Београду 495 хиљада евра

Поделите:

Заменик градоначелника Горан Весић објавио је да ће Београђане у новогодишњој ноћи забављати Харис Џиновић, “Бајага и инструктори”, Саша Kовачевић и Дејан Петровић.

Kолико су забаву платили, грађани ће ипак сазнати тек у фебруару следеће године, када ће бити објављени трошкови свих новогодишњих манифестација које се одржавају на различитим локацијама у граду, а које се заједно називају “Београдска зима”. О планираној цени концерата можемо сазнати из плана јавних набавки Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ), пише Истиномер.

Наиме, у првобитном плану јавних набавки за наступе уметника током новогодишњих празника предвиђен је 21 милион динара без ПДВ-а (176 хиљада евра), што је слична цена као што је била за претходни дочек, када су концерти коштали 22,5 милиона динара (189 хиљада евра) без ПДВ-а (пратећи и главни програм заједно).

Међутим, 22. новембра, ЦЕБЕФ мења план јавних набавки, па и предвиђену цену – сада новогодишње наступе цене чак 59 милиона динара без ПДВ-а, што је више од 495 хиљада евра. Дакле, овогодишњи дочек требало би да буде више од два и по пута скупљи него претходни. Такође, према плану тендер је требало да буде расписан у новембру, а уговори додељени у децембру.

Међутим, тендер никад није расписан, или макар јавно није објављено ни расписивање нити одлука о додели уговора, што је иначе законска обавеза.

Додељивање послова без расписивања јавних набавки и трошење пара на тај начин такође никако не може бити законито. Исто тако, нема разлога да се цена грађанима не саопшти раније, објашњава Немања Ненадић из организације “Транспарентност Србија”.

Истиномер је покушао да од надлежних добије одговоре о томе због чега тендер није спроведен иако је саопштено ко ће од уметника наступати, као и то колико ће концерти коштати, али нам ни из ЦЕБЕФ-а, ни из градске управе до објављивања текста нису одговорили.

Оно што је такође другачије него прошле године је то да је крајем новембра јавна набавка за наступе уметника већ била завршена, а уговор потписан, када смо могли да јавно видимо и цену која је уговорена. Ове године, пак, крајем новембра је промењен план, а тендеру се још увек не назире ни расписивање.

Једина јавна набавка коју је ЦЕБЕФ расписао, а тиче се овогодишњег дочека Нове године у главном граду је набавка услуга штампе, која се односи на летке, обележавање бина или ограда.

Истиномер подсећа да извештај о трошковима “Београдске зиме”, најављиван је и 2017. године за фебруар, али се тада није појавио.

У марту је на сајту града објављена вест да је извештај објављен и да га је усвојио Организациони одбор манифестације “Београдска зима”. Међутим, уместо званичног извештаја, јавност је једино имала прилику да види списак побројаних трошкова који личи на списак за куповину и сабране приходе у које се не зна шта је укључено нити која се методологија том приликом користила. Такође, велику пажњу је привукла и чињеница да се на списку трошкова није се нашла ни новогодишња расвета која је била велики део расхода.

 

Danas

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here